Гладиоли

Гладиоли

Гладиолите са цветни растения, чието име произлиза от латинската дума "gladius", което означава "меч", поради формата на листата им. Цветовете на гладиолата са широки, фуниеобразни и са събрани върху право цветно стъбло. Височината на растенията варира между 90 и 150 см в зависимост от сорта. Гладиолите са на разположение в множество цветове - бяло, розово, жълто, червено, оранжево, виолетово и пъстри.

Размножават се чрез луковици, които се засаждат през периода от март до юли. Луковиците се изваждат през октомври, когато листата започват да жълтят. Те се подсушават на проветриви места и се съхраняват в сухи помещения с температура, която не пада под нулата.

Гладиолите изискват редовно и умерено поливане, особено по време на цъфтежа, както и торене с изкуствени торове по време на вегетацията. Тези цветя могат да бъдат засаждани в групи или в композиции с други цветя, но са най-подходящи за рязан цвят. За да се гарантира продължителен транспорт и съхранение на цветовете, те се берат, когато най-нискостоящата пъпка е в момент на отваряне.

Покажи :
Сортиране по:

Гладиол Priscilla

Цветовете са широки , фуниеобразни, събрани в съцветие върху право цветно стъбло. Височината на растенията варира за различните сортове от 90 до 150 см. Съществуват сортове с най-разнообразна окраска – бяла, розова, жълта, червена, оранжева, виолетова – в чисти тонове или пъстри. Гладиолите се размножават чрез луковици, които се засаждат от края на март до юли. Обикновено през октомври, когато листата зажълтяват, луковиците се изваждат, подсушават се на проветриви места, след което се съхраняват в сухи помещения, където температурата не пада под нулата. По време на вегетацията понасят торене с изкуствени торове. Гладиолите изискват редовно и умерено поливане, особено по време на цъфтежа. Гладиолите се използват за засаждане в групи, в композиции с други цветя, но се използват най-вече за рязан цвят. В последните случаи от много голямо значение са времето и начинът на брането. Цветовете се берат, когато най-нискостоящата пъпка е в момент на отваряне, такива цв..

0,60 лв.