Гладиоли

Гладиоли

Гладиолите са цветни растения, чието име произлиза от латинската дума "gladius", което означава "меч", поради формата на листата им. Цветовете на гладиолата са широки, фуниеобразни и са събрани върху право цветно стъбло. Височината на растенията варира между 90 и 150 см в зависимост от сорта. Гладиолите са на разположение в множество цветове - бяло, розово, жълто, червено, оранжево, виолетово и пъстри.

Размножават се чрез луковици, които се засаждат през периода от март до юли. Луковиците се изваждат през октомври, когато листата започват да жълтят. Те се подсушават на проветриви места и се съхраняват в сухи помещения с температура, която не пада под нулата.

Гладиолите изискват редовно и умерено поливане, особено по време на цъфтежа, както и торене с изкуствени торове по време на вегетацията. Тези цветя могат да бъдат засаждани в групи или в композиции с други цветя, но са най-подходящи за рязан цвят. За да се гарантира продължителен транспорт и съхранение на цветовете, те се берат, когато най-нискостоящата пъпка е в момент на отваряне.

Покажи :
Сортиране по: