Семена на екзотичните живи камъчета (Литопси - Lithops sp.)

Специално за любителите градинари на сукулентните растения имаме удоволствието да предоставим възможност за онлайн поръчка на семена на живи камъчета на добра цена! Живите камъчета (Литопсите) принадлежат към семейство Aizoaceae. Името им идва от древногръцката дума λίθος (lithos), която се превежда - "камък" и ὄψ (ops), която означава - "лице".  Името им не случайно е такова, тъй като това уникално растение прилича точно на зелено камъче и благодарение на "камуфлажа" си, се слива перфектно с камъчетата и скалите на местата, където вирее. Южна Африка се счита за страната от която произхожда, тъй като там литопсите са едни от местните растения, които се срещат на надморска височина от 0 до 1500 м.

За да осигурите подходящи условия подобни на естествените им местообитания е добре да засеете семената на живите камъчета в по-песъчлива почва, която да има добър дренаж. Подходяща торопочвена смес е почвата за кактуси.  В природата живите камъчета се срещат на каменисти места, където годишно количеството на валежите е до 300 - 400 мм. Това е основният показател, който ориентира всеки хоби градинар, че литопсите не изискват често поливане

Живите камъчета са месести растения, които акумулират водата в себе си. Тези многогодишни растения имат ясно разграничен цикъл на развитие, който много точно може да Ви ориентира как точно да поливате литопсите. Летните месеци (Юни, Юли) са периодът, през който живите камъчета  се нуждаят от по-малко количество вода.

От месец август (а понякога и по-рано) те започват да растат, образуват цветна пъпка и започват да цъфтят. За да достигнат фазата на цъфтежа обаче е необходимо растението да достигне около 3 годишна възраст.

До началото на октомври месец, можете да поливате литопсите по-често (през есента - август и септември се поливат по-често), като най-добрия ориентир ще Ви бъде почвения субстрат. Той трябва да бъде сух преди да полеете отново.

През зимата (октомври - март) живите камъчета продължават  да нарастват, старите листа се сбръчкват и изсъхват, а на тяхно място се образува нова двойка листа. Новите листа ще извлекат водата от старите листа, затова не е необходимо да ги почиствате. Почистването на старите листа е необходимо тогава, когато те са напълно изсушени. Поливане през зимата не е необходимо.

Литопса не е зимоустойчив. Растение оставено на температура под  5 градуса по Целзий - загива. През пролетта (април, май) започнете постепенно да увеличавате поливането като проверявате почвата дали е добре изсушена преди всяко поливане. Отново намалете поливането през летния период (юни, юли) и го увеличете постепенно през есента (август, септември). Зимата не поливайте! Настоящите препоръки за поливане са универсални, но все пак всяко растение си има собствен ритъм.

Съобразете се с Вашето растение, обърнете внимание кога цъфти дали през август или октомври и поливайте спрямо неговите периоди на развитие. Тези нискорастящи сукуленти (достигат височина от около 5 см) са съставени от две месести части на пръв поглед, които не могат да бъдат определени като листа. Именно където се наблюдава линията, която видимо разделя живото камъче на две е мястото, от което ще се появи прекрасния и екзотичен цвят на литопса. Живите камъчета се размножават изключително лесно от семена.

"Цъфтящите камъчета", както още ги наричат са мимикрийни растения. Те наподобяват по форма и цвят малки камъчета и напълно се сливат с околната среда. Благодарение на своята адаптивност, в естествените им местообитания "маскировката" им ги спасява от изяждане от различни тревопасни животни.

Живите камъчета са подходящи за отглеждане във всеки дом. Изискват не често поливане, слънчево изложение, но не продължително слънчево огряване, не понасят засенчване и преполиване. За да добиете най-ясна представа дали сте намерили перфектното място за Вашите живи камъчета е необходимо да ги наблюдавате активно.

Първи признаци, които възникват в следствие на малко светлина са следните: литопсите се издължават и "полягат" на една страна, обикновено насочени към светлинния източник (прозореца), също така "окраската" им започва да изчезва и страничните им части придобиват наситено зелен цвят. Ако сте засяли семената на живите камъчета през зимата и сте ги оставили на място, на което те се "чувстват" добре, то задължително им обърнете внимание през пролетта.

От края на месец март е необходимо да им осигурите плавен преход към слънчевия прозорец, защото слънцето става много силно и може да ги прегори. Признак за прегаряне на живите камъчета са кафеникави  петна, които се образуват по повърхността им. Най-добрият съд за засяване на семената от живи камъчета е плитката саксийка с височина около 9 - 12 см. Необходимо да направите много добър дренаж с камъчета, който да позволява бързото оттичане на водата от корените на растението (в случай на преполиване), както и да пробиете достатъчно отвори на избраната саксия за литопси.

Пресаждане на живи камъчета се прави само при условие, че саксията е запълнена от корените им и след като ги поставите в новия съд внимавате с поливането, понеже корените са уязвими през периода на адаптация. Първи признаци на загниване на корените вследствие преполиване са меките листа които започват да почерняват. Ако имате налице такъв случай то веднага извадете засегнатото растение от съда, почистете внимателно изгнилите части и засадете в нова почва литопса. Не поливайте поне една седмица. Ако щетите са били малки растението може да оцелее.


Напишете коментар

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Семена на екзотичните живи камъчета (Литопси - Lithops sp.)

  • Прегледано: 655
  • Код на продукта : Lithops sp.
  • Наличност : В наличност
  • 3,50 лв.

Възможни опции