Семина на Цикория Ред тревизо /Red Treviso/- Cyihorium intybus

Red Treviso (с латинско име Cyihorium intybus). Тя има крехки и деликатни листа, оцветени в червено и бяло, които се използват най-вече за приготвяне на салати. Red Treviso образува продълговати глави, като характерно за този зеленчук е това, че вирее отлично на тъмнина и места с много малко светлина. Този интересен зеленчук е изключително популярен в италианската кухня, като съществуват множество рецепти за приготвяне на фурна, приготвяне на пара или добавяне към паста.

Цикорията е пренесена и разпространена в Европа през XVI век от Южна Азия и Средиземноморското крайбрежие. Има сведения, че още древните египтяни са познавали целебните свойства на цикорията и са я отглеждали и използвали за както за храна, така и за лечебни цели. Кореноплодите на цикорията съдържат също полезни съставки и от тях се прави Инката, като заместител на кафето. След като се изсушат, те се изпичат и смилат, така придобиват специфичен приятен аромат и вкус, от който се приготвя разтворимата напитка.

Салатите от цикория са добили популярност като отличен диетичен продукт, предлаган в много скъпи ресторанти, а също и включени в менюто на диабетиците през пролетно - зимния сезон. Те са много по-богати на витамини от обикновената салата, тъй като в състава на цикориите се съдържат високи дози витамин С, А, В1, В2, Е и много минерали като желязо, калций, магнезий и фосфор. В листата са открити още големи количества инулин, фруктоза, белтъчини и фибри.

Цикорията се бере, когато листата не са се разтворили напълно и са още компактно събрани. Тъй като е много крехък зеленчук, може да се съхранява до 3-4 дни в хладилник, за да се запази приятната хрупкава структура.

Напишете коментар

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Семина на Цикория Ред тревизо /Red Treviso/- Cyihorium intybus

  • Прегледано: 35
  • Код на продукта : Red Treviso
  • Наличност : В наличност
  • 1,20 лв.

Възможни опции