Семена на Манголд червен (листно цвекло, спаначено цвекло) - Beta vulgaris

Семена на Манголд червен (латинско име Beta vulgaris) е познат още като листно цвекло или спаначено цвекло.Манголдът е двугодишно растение с тревист хабитус. Образува едри листа подобни на тези на повечето ядливи сортове лапад или спанак. Листата излизат от розетка и са разположени на месести дръжки. Тези дръжки са екзотично оцветени в червен цвят, който преминава плавно в жилките на листата. За консумация се използва цялата надземна част на растението.Листата на този интересен зеленчук са изключително полезни и вкусни. В тях се съдържат захари, минерални соли и голямо количество витамин С. Листното цвекло се отглежда от семена, като те се засяват директно на предвиденото място. Не се препоръчва приготвяне на разсади, защото в млада възраст растенията трудно се прихващат. Засейте семето на червения Манголд на дълбочина около 2 - 3 см в редове. След сеитбата обикновено се налага да направите две прореждания, за да се развиват оптимално растенията. Препоръчва се веднъж да се прореди посева, когато листата достигнат около 10 см височина и втори път, когато достигнат около 20 - 30 см височина (при второто прореждане може да си направите вкусно ястие с извадените излишни растения).

Спанаковото червено цвекло е готово за прибиране, когато листата достигнат пълна зрялост (вече са едри и добре оформени, с ясно изразени червени жилки). Препоръчва се при бране да се използват остра ножица или нож, като не взимайте повече от 1/4 от листата, за да не изтощите растението.

Манголдът е двугодишно растение, но не успява да презимува при нашите климатични условия навън. За да го запазите през зимата се препоръчва внимателно да извадите всички растения към края на септември, изрежете крайните листа и ги преместите в сандъче с пясък или почва плътно насадени едно до друго. Така зазимено листното цвекло е добре да се постави на закрито в оранжерия, парник или на място, което е с положителни температури и задължително на светло място.

През зимата спаначеното цвекло продължава своя растеж и по този начин ще ви осигури пресни листа и за зимния период.


Напишете коментар

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Семена на Манголд червен (листно цвекло, спаначено цвекло) - Beta vulgaris

  • Прегледано: 44
  • Код на продукта : 254
  • Наличност : В наличност
  • 1,40 лв.

Възможни опции