Семена на Кресон (Крес - Lepidium sativum)

Кресът е едногодишен зеленчук, който расте изключително бързо. Свежите листа и стъбла са готови за консумация 2 до 3 седмици след засяването на семената.

Той се цени високо заради своя приятен пикантен вкус, който напомня леко на хряна или нещо като горчица. Използва се много често за приготвяне на различни екзотични салати, за подправяне на морски деликатеси, пиле, картофи, риба, за приготвяне на сосове и др.

Кресона е много подходящ за засяване у дома в саксии или пластмасови сандъчета за цветя. С редовно поливане и поетапно засяване през 7 - 10 дни може да си осигурите солидно количество от свежия зеленчук за продължителен период от време.

От семената израстват растения с изправени стъбла, които имат височина около 50 до 90 см. Младите стъбла и листа са изключително богати на витамин C, каротин, рутин (много полезен витамин от групата на C - витамините, който стимулира усвояването на витамин С и не позволява неговото разрушаване, помага за образуването на стволови еритроцити и стимулира дишането на тъканите), в кресона се съдържат още витамини от група B, младите стъбла са богати на желязо, калий, йод, калций и др. минерални соли.

Кресон може да отглеждате не само у дома в саксии, а и на открито. Обикновено се произвежда от зеленчукопроизводители още рано на пролет в полиетиленови оранжерии или парници (кресонът не е студоустойчив). Сроковете за засяването на семената зависят от това кога ви е нужен добива. Обикновено производството стартира март - април, като семена се засяват поетапно през 7 до 10 дни. Готовия кресон се бере две - три седмици след засяване като се изкоренява или се реже близо до корена, комплектова се на връзки и е готов за пазара.

За отглеждането на крес е много важно да поливате редовно. Той е влаголюбив зеленчук, който не понася засушаване. Друго важно условие е светлината. При недостиг на светлина стъблата се издължават, а добивът става нискокачествен.

Напишете коментар

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Семена на Кресон (Крес - Lepidium sativum)

  • Прегледано: 35
  • Код на продукта : 592
  • Наличност : В наличност
  • 1,50 лв.

Възможни опции