Семена на билки и подправки

Семена на билки и подправки

В тази част от нашия електронен градински магазин ще откриете различни видове семена от често използвани подправки, билки и ароматни растения. Ще ви предложим семена, подходящи за отглеждане в саксии и в градината.

Покажи :
Сортиране по:

Анасон

Анасона е медоносно растение от семейството на копъра, кимиона и кориандъра. Долните листа са цели и назъбени, средните са перести, а горните - силно нарязани. Достига до 50 см. височина. Цветовете са дребни с бял цвят върху дълги дръжки. Плодчетата имат овална форма, леко сплеснати отстрани и са на ивици. Анасонът цъфти през май - юни. След като прецъфти, растението се навързва на снопчета, които се оставят да висят докато плодчетата узреят напълно. Те съдържат голямо количествоетерични масла и мазнини. Анасонът трябва да се съхранява на сухо и тъмно място.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка. В 1 гр. има приблизително 750 бр. семена..

1,60 лв.

Артишок

Многогодишно растение използвано като зеленчук, билка и с декоративна цел.Семената се засяват края на февруари началото на март в топли помещения при температура 20-25 градуса по С. ..

1,60 лв.

АСПЕРЖИ

АСПЕРЖИРанен сорт. Двугодишно растение с крехки зеленикаво-виолетови филизи. Сее се през пролетта, за да се получат корони, които през следващата пролет се разсаждат. Прибирането на реколтата е през втората година. 4 гр..

2,50 лв.

Босилек

Едногодишно растение с ароматни светлозелени листа със специфичен аромат.Отглежда се чрез директна сеитба или чрез разсад.Сеитбена норма - 60 - 120 гр./100 м2 - при директна сеитба                                   4 - 5 гр./100 м2 - при отглеждане чрез разсад.Засява се: началото на м.03 - средата на м.04.Разстояние на засаждане: 45 - 60 см х 25 - 30 см.След засяване се валира. Семената поникват след 12 - 15 дни при температура над 180С и висока почвена влажност. При температури под 100С растенията загиват. ..

1,50 лв.

Босилек Лимон

Названието на босилека означава царска билка (гр.базиликос означава царски). Сорт с лек цитронов аромат на листата. В традиционната българска кухня се използва при готвене на говеждо месо и месо от гъска, зрял и зелен боб, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при приготвяне на сосове. Достига височина 30см и цъфти с нежни бяло-розови цветове. Нуждае се от много слънчева светлина и заветно място. Може да се отглежда в градина или в балконски саксии. Не понася ниски температури. Растението се отрязва на 10-15см от земята преди началото на цъфтежа, за да се стимулира повторен растеж. Засявайте семената от февруари до април. Пикирайте на разтояние 40х40см Опаковка от 1гр  В 1гр се съдържат около 280 семена..

1,60 лв.

Босилек Мини

Едногодишно растение с височина до 20 см. Предпочита слънчеви места и дълбоки, богати, пропускливи почви. Размножава се със семена, които се засяват февруари-март на дълбочина 1 см. Разсажда се на постоянно място в края на април - началото на май...

1,60 лв.

Градински чай

Салвията е многогодишен полухраст с височина 60 см, който се отглежда като декоративно растение, подправка и билка. Отглеждано в саксия може да се комбинира с червен босилек. Цъфти през юни и юли, с дребни, виолетови цветове, разположени в съцветия във формата на клас. Листата на градинския чай са вечнозелени, продълговати и покрити с мъх. От тях се разнася и ароматът на растението. Семената се засяват март - април. Засаждат се на постоянно място през май на разстояние 30-40 см едно от друго. Обича слънчеви места. Редовно поливане, прекопаване и подхранване. Градинският чай притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие...

1,60 лв.

Девисил

Многогодишно растение със силен аромат.По вкус и външен вид прилича на целината.Достига височина 1 -2 метра.За кулинарни цели се използват коренът, листата и плодовете на растението.Коренът на девисила се използва при готвенето на супи, варива, салати, сосове и ястия от овнешко, свинско и говеждо месо.Плодчетата се използват за приготвянето на зеленчукови консерви, подобно на бахара и черния пипер.Коренът действа диуретично. Чаят, приготвен от растението има антисептично и тонизиращо действие.Засявайте семената м.Август.Разсадете ако е необходимо м.Април.Консумирайте целогодишно в свеж или изсушен вид...

1,60 лв.

Естрагон

Естрагонът (Artemisia dracunculus) принадлежи към клас Двусемеделни и семейство Сложноцветни (Asteraceae). Буквално в превод от латински език, думата „dracunculus” означава драконче. Името на естрагона не случайно е свързано с дракона, защото се смята, че може да лекува при ухапване от змия, а също така самите корени на растението имат дълга и змиевидна форма.Смята се,  че подправката произхожда от Монголия, Китай, Сибир и Япония, тъй като там вирее свободно. Едва през 16 век започва да се употрябява и масово в Европа. Подправката достига 120 см височина и има зеленикави издължени листа.По състав, естрагонът е богат на етерични масла, витамини, калций, магнезий, калий, желязо, флавоноиди и др. полезни вещества. Растението е зимоустойчиво и е добре семената на естрагона да засеете на слънчеви места с влажна богата на хранителни вещества почва. Разстоянието между отделните растения е добре да бъде 30 см...

1,60 лв.

ЕСТРАГОН

ЕСТРАГОНМногогодишно изправено растение с вдървено стъбло и зелени листа с горчиво-пикантен вкус. Листата се берат през вегетационния период и се използват за салати, сосове и оцет. 0.3 гр..

3,50 лв.

Киселец

Многогодишно тревисто растение отглеждано като най- ранния листен зеленчук. Богат на витамини и минерали, висок около 60 см, със сочни стъбла и листа. Листата са продълговати, дълги 7-15 см, с кисел вкус. От тях се приготвят различни салати и ястия. Може да се консервира и cемената се засяват на постоянно място края на февруари - началото на март разпръснато или на редове с междуредово разстояние 15-20 см и дълбочина 1.5 см. Сеитбена норма: 1.5-2 кг/декКиселецът (Rumex acetosa) е пренесен в Европа от Азия. Отглежда се във всички страни на Европа и Северна Америка. Има селекционирани много сортове. Той е един от най-ранните пролетни зеленчуци. Използват се свежите листа за салати, супи, пюре, гарнитури и като подправка на зеленчукови консерви. Листата са богати с витамини (С, В1, В2, РР, каротин), белтъчни вещества, минерални соли на калия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини.Киселецът е многогодишно растение с месест вретеновиден корен. Листата са цели, копиевидни..

1,60 лв.

КОПРИВА

КОПРИВАМногогодишно растение. Достига височина до 1-2 м през лятото. Листата са зелени, със силно назъбени краища. 1 гр..

3,50 лв.

Копър

Едногодишно студоустойчиво растение с много къс вегетационен период. Достига височина до 100 - 150 см. Стъблото, листата и семената имат специфичен аромат, поради богатото съдържание на етерични масла в тях. Брой семена в 1 г около 800 бр. Засява се: края на м.02 - началото на м.03 и края на м.08 - до м.10. Дълбочина на засяване - 1,5 - 2 см. Засяването става на фитарии (особено подходящо за късния посев), разпръснато или на редове при разстояние между тях 20 см. Засяването може да става поетапно през 7 - 10 дни, с което се осигурява млад и свеж копър продължително време. Семената поникват за 16 - 20 дни при температура 4 - 5°С. Оптималната  температура за растеж е около 16°С...

1,00 лв.

Копър Комон

Едногодишно растение с къс вегетационен период. Нуждае се от умерено поливане и силно слънце. Копърът расте доста бързо и достига височина 100- 150 см. За да се осигурят продължително време свежи растения, засяването може да става поетапно през 7- 10 дни. Засяването става на фитарии разпръснато или на редове при разстояние между тях 20 см. Сеитбена норма- 1, 5 кг/дка. Семена в 1 гр.- 800 бр. Seeding rate- 1,5 kg./dec. ..

1,20 лв.

Кориандър Coriandrum sativum

Едногодишно растение достигащо на височина  50 см. Засяването в началото на април на закрито или директно в земята. Растенията цъфтят през юни, семената узряват месец по-късно. Семената се изсушават и тогава се използват за подправка...

1,60 лв.

КРЕСОН

КРЕСОН Eдногодишно растение с восичина до 60 см. Сее се през цялата година, като в студените месеци се покрива. Месец след сеитбата може да се прибира. Най-ценни са листа /сочни, с пикантен вкус/, които са различни по форма, в зависимост от това, в коя част на растението се намират. Използват се за салати, сандвичи, супи и сосове. 6 гр..

3,50 лв.

Лапад

Лападът е многогодишно и лесно за отглеждане тревисто растение. Развива се добре и на сенчести места. На едно място може да се отглежда до 5 години. Презимува успешно. Беритбата започва през април, когато растенията са с 3-4 листа. Обират се само листата с дръжката без да се засяга стъблото. Семената се засяват на постоянно място на края на февуари - началото на март разпръснато или наредове с междуредово разстояние 15 - 20 см и дълбочина 1,5 см.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка..

1,60 лв.

МАЙОРАНА

МАЙОРАНАМногогодишно растение. Листата и цветовете, в свеж и изсушен вид, се използват като подправка за месо и омлети. 1 гр..

3,50 лв.

МАТОЧИНА

МАТОЧИНАМногогодишно растение. Листата са с лимонов аромат, който се съхранява и след изсушаване. Използва се като подправка и за ароматизиране. 1 гр..

3,50 лв.

Риган - Origanum vulgare

Риганът се цени заради високото си съдържание на витамин C, A, различни видове минерални соли и танини.Етеричното масло на ригана е много богато на карвакрол (съединение, което научно е доказано, че потиска развитието на бактерии), поради това растението често се нарича "бичът на бактериите".Тази подправка има силно антиксидантно действие. Използват се както цветовете така и цялата надземна част на растението. Едно от основните му предимства е, че може да се използва в свежо и в сушено състояние без това драстично да повлияе на неговите благотворни качества.Риганът намира приложение освен в кулинарията и в медицината, парфюмерийното и козметично производство.Семената от Риган може да засеете директно на постоянно място на пролет в началото на Март до края на Април или да приготвите разсад в полиетиленови или стъклени оранжерии...

1,60 лв.

Семена - Босилек

Средноранно храстовидно растение във формата на топка с малки много ароматни листа. Лесно за отглеждане, особено в сандъци...

2,00 лв.

Семена - Глухарче

ГЛУХАРЧЕМногогодишно тревисто растение с леко горчив вкус на листата. Може да се консумира сурово на салата или сготвено като спанак.1 гр..

3,50 лв.

Семена - Кохия

Метлата Kohia се нарича красиво летен кипарис. Това декоративно растение не само украсява парцели, градски цветни градини и паркове, но също така за производството на метли и храна за домашни любимци. България Кохията е отглеждана от много отдавна и е позната под названието "харманска метла” заради практическото й приложение в домакинствата, тъй като от стеблата могат да се правят големи метли. Както при кипариса, стеблото на кохията позволява да бъде подрязвано и допълнително оформяно, за да му се придаде желаната форма. Време на засяване най-късно през април или май трябва да посадите семената на определените места. Семената се покриват с малко пръст до 2-3 см. Оставете достатъчно разстояние между отделните растения, за да имат място за развитие – около 60 см. Покълването е обикновено за време от 10 до 15 дни при благоприятни условия...

2,00 лв.

Семена - Кресон

Кресон (Lepidium sativum) е бързорастящо едногодишно градинско растение от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), с право стъбло, високо до 60 cm. Най-ценни са листата, които са различни по форма, в зависимост от това, в коя част на растението се намират. Цъфти с гроздовидни съцветия. Плодът е шушулка, с дребни яйцевидни семена. Листата са сочни, с пикантен вкус.Използва се в кулинарията главно за салати и като допълнение в сандвичи. Подходящ е за ястия с яйца и извара, подправя добре супи и сосове. Вкусът му е свеж и далечно напомня този на хряна.Листата на кресона са богати на витамини от групата В, С, каротин, рутин, калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор.За негова родина се смята Иран, или по скоро Персия. Бил е известен и на египтяните и на римляните. В древността се е използвал за набавяне на полезни вещества чрез храната, за успокояване на нервната система, както и за подобряване на съня...

2,00 лв.

Семена - Мента (Mega Pack)

Ароматично растение, познато и използвано още от древността. Произлиза от кръстосването на Mentha aquatica (водна мента) и Mentha spicata (джоджен). Разпространява се по вегатативен път, чрез ластуни и семена. Има изправено стъбло с височина от 30 до 90 см, с издължени назъбени листа с къса дръжка, на върха заострени, срещуположни, продълговати и назъбени, тъмнозелени, покрити с дребни власинки. Цветовете са дребни, розово-виолетови, събрани в класовидни съцветия и силно ароматни. Използват се листата на ментата, които се берат се в началото на цъфтежа (юли-август). Сушат се на сянка или в сушилня при до 30° С...

2,00 лв.

Семена - Рукола (Селватика)

Ранен сорт. Средно по размер отворено растение със зелени назъбени листа, крехки хрупкави стебла, силен аромат и пикантен вкус...

2,00 лв.

Семена - Хизоп

Многогодишно растение, което вирее добре на слънчеви места и на добре обработени почви. Има висока сухоустойчивост. Размножава се чрез производство на разсад като семената се засява през април - май, разсажда се на постоянно място през юли - август. Цъфти на втората година. Хизопа се използва като билка със своето противовъзпалитетно действие и като подправка, за което се събира само надземната част по време на цъфтеж...

1,60 лв.

Семена - Цикория (Catalogna)

Цикория (Cicorium Intybus) е зеленчукова култура, която първата година образува кореноплод и листна розетка, а през втората цветоносно стебло. Като зеленчук се използват младите листа, израснали от кореноплодите. У нас цикорията е позната още и с имената бърдоква, гвачка, дива радикя, дъвка, жилаво цвете, злъчка, свинок и т.н. Наричат я „изплашен зеленчук“, тъй като има бледи листа и деликатна, крехка структура. Расте в тъмнина, без почти никаква слънчева светлина.Вкусът на цикорията е леко горчив и е много хрупкава. За да се премахне горчивината във вкуса, цикорията се оставя да постои в подкиселена вода. Листата на цикорията съдържат минерални соли, захари, белтъчини и инулин, който придава горчивия вкус, а също така има много добър ефект за храносмилането...

2,00 лв.

Семена - Черен Пипер

Многогодишно растение с наситено зелени листа, образуващо плодове, които се използват за подправка. Те се събират преди да достигнат пълна зрялост, сушат се на слънце, след което се отстранява външната обвивка...

5,00 лв.

Семена Валериана

Двугодишно растение с височина 50-100 см.Размножава се чрез семена,които се засяват през лятото разпръснато на дълбочина 1-2 см.Готовия разсад се слага на постоянно място през есента или пролетта.Валерианата се отглежда за корени и коренища,които съдържат етерични масла,алкалоиди и др...

1,60 лв.

Семена за градинска Лобода червена / Atriplex hortensis

Семена за градинска Лобода червена / Atriplex hortensis.Едногодишно растение. Стъблото е право, разклонено, високо до 2 м. Отглежда се чрез директно засяване на открито, възможно по-рано през пролетта, на етапи през 10-15 дни, до настъпването на сухо и горещо време. Засяването на лободата може да се продължи до лятото през юли-август. Градинската лобода е богата на много минерали и е добър източник на желязо, цинк, калций, магнезий, калий. В медицината лободата е известна като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания.Указания за отглеждане:Семената се засяват на открито: февруари/март - ноемвриРазстояние: 30-35 х 20 см.Реколта: май - юниРазфасовка: 1гр...

1,50 лв.

Семена Лобода

Градинската лобода (Atriplex hortensis) е едногодишно растение.Стъблото на градинската лобода е право, разклонено, високо до 2 м.Листата са триъгълни, целокрайни или със слабо назъбени краища, различни по краска – жълтозелени, зелени, червени, пъстри.За храна се използват листата на младите разклонения, а понякога и върховете на стъблото и разклоненията. Листата са богати на витамин С (93,6 мг %), на рутин (113 мг %), на белтъчни вещества и минерални соли. Използват се, както спаначените листа.В медицината лободата е известна като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания.Лободата не е взискателна към почвата, но за получаване на висок добив и качествени листа трябва да се отглежда на плодородна, богата на органични вещества почва. При недостатъчна почвена влага лободата образува бързо странични разклонения, листата й издребняват и загрубяват; затова, въпреки че е сухоустойчива, за успешното й отглеждане се изисква поддържане на добър воден режим...

1,50 лв.

Семена медицинска Лайка

Семена за медицинска лайка – многогодишно растение с височина 10-15 см , не взискателно към почвени и климатични условия. Характерно при нея е , че когато се разсади септември-октомври цъфти месец май, а при разсаждане март-април цъфти в края на юли. Използва се в медицината и като билка против настинка и кашлица. Има антибактериално и противовъзпалително действие...

1,60 лв.

Семена на Анасон

Анасона е медоносно растение от семейството на копъра, кимиона и кориандъра. Долните листа са цели и назъбени, средните са перести, а горните - силно нарязани. Достига до 50 см. височина. Цветовете са дребни с бял цвят върху дълги дръжки. Плодчетата имат овална форма, леко сплеснати отстрани и са на ивици. Анасонът цъфти през май - юни. След като прецъфти, растението се навързва на снопчета, които се оставят да висят докато плодчетата узреят напълно. Те съдържат голямо количествоетерични масла и мазнини. Анасонът трябва да се съхранява на сухо и тъмно място.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка. В 1 гр. има приблизително 750 бр. семена..

1,60 лв.

Семена на артишок

Многогодишно растение, което развива дълги и силни корени и достига височина 150см. Семената се засяват на закрито през м.Февруари, а директно на открито - м.Март - м.Април. Разсажда се от м.Април до м.Септември. Реколтата се събира на втората година от м.Юли до края на м.Август. За консумация се използват месестите люспи и месестото дъно. Консумира се суров, сварен или консервиран. Освен зеленчук, Артишокът е и лекарствено растение...

1,60 лв.

Семена на АРТИШОК ВИОЛЕТОВ РАНЕН

АРТИШОК ВИОЛЕТОВ РАНЕНСредно ранен сорт. Здраво растение, образуващо средни по големина виолетови цветни кошнички /глави/ без бодли с нежни и месести листа.2.5 гр..

3,50 лв.

Семена на аспержи

Многогодишно растение, което виреедълго време на едно място. На втората година в почвата сеобразуват два месести корена, които са плодната част, годна за консумация. Крехките и сочни корение желателно да се обират ежедневно. Плодът е подходящ за супи, ястия и гарнитури, като се консумиратсочните млади стъбла, наричани ,,свещи,,,те са ценна диетична храна, богата на белтъчини,въглехидрати и различни витамини. Преди консумация ,,свещите,,се държат на хладно и тъмно място.Едно насаждение от  аспержи се използва 15-20 год.Сеитба - Семената се засяват на закрито през февруари, а на открити площи - края на март-началото на април.Разсажда се от юни до август...

1,80 лв.

Семена на билка - Стевия

Стевията е многогодишно храстовидно растение, което се все по-често се използва вместо захар. Можете да посеете семена от тази медена билка Стевия, както в саксия, така и в почвата в градината, като не забравите зимата да преместите растението на топло.Точно преди началото на цъфтежа на Стевията е момента, когато листата и върховете трябва да се оберат и да се изсушат. Именно изсушените и стрити на прах листа и върхове са идеален здравословен заместител на стандартната бяла захар.След цъфтежа, характерно при тази билка е, че старите й стъбла изсъхват и когато времето се затопли, от корените прокарват нови издънки. Билката е известна като един от натуралните и мощни антиоксиданти. Използва се главно като заместител на захарта. По различните части на света е позната под различни наименования: сладка билка, медена билка, сладко листо и др. В Южна Америка, например, десетилетия наред са използвали Стевията в непреработено състояние, като са добавяли листата й директно в билковите отва..

4,90 лв.

Семена на Босилек

Едногодишно растение с височина до 40-50 см. Предпочита слънчеви места и дълбоки, богати, пропускливи почви. Размножава се със семена, които се засяват февруари - март на дълбочина 1 см. Разсажда се на постоянно място в края на април - началото на май...

1,60 лв.

Семена на Босилек (Микс от Босилеци)

Смес от средно ранни сортове босилек с различно оцветени листа, интензивни вкусове и аромати. Лесни за отглеждане. Подходящи са за сандъци.13/11 - Босилек Едър сладък за саксии13/9 - Босилек Тайландски13/10 - Босилек Червен рубин13/14 - Босилек Тъмнозелена топка13/18 - Босилек Мехурест Неаполитански13/13 - Босилек Лимонов13/3 - Босилек Салатни листа13/2 - Босилек Италиански класически13/1 - Босилек Зелена ниска топка13/5 - Босилек Тъмен опал13/12 - Босилек Канелен13/4 - Босилек Зелен с малки листа..

5,00 лв.

Семена на Босилек Зелена Топка

Средноранно храстовидно растение във формата на топка с малки много ароматни листа. Лесно за отглеждане, особено в сандъци...

3,50 лв.

Семена на Бял риган

Многогодишно растение, с много по-силен и наситен аромат от обикновения риган.Многоароматните листа служат за подправка на пици, огретени, зеленчуци, яйца и сирена.Отглежда се на открито в градината и двора.Предпочита слънчеви места.Може да се отглежда и в сандъчета на балкона...

1,60 лв.

Семена на Валериана

Средноранен сорт. Растение със средни размери и плътни дръжки. Устойчиво на ниски температури...

2,50 лв.

Семена на Воден крес WATERCRESS

Многогодишно бързорастящо силно влаголюбиво растение. Листата му са овални, наситено зелении сочни, с пикантен аромат. Използва се  в салати, като гарнитура за различни ястия или сготвен.Водния крес е много нетраен и не понася съхраняване за по-дълго време. Има високо съдържание на антиоксиданти, протеини и различни витамини и е най-богатия природен източник спечифичноетерично синапено масло, което се бори с раковите клетки. Вегетация -- 15-20 дни...

1,60 лв.