Семена на билки и подправки

Семена на билки и подправки

В тази част от нашия електронен градински магазин ще откриете различни видове семена от често използвани подправки, билки и ароматни растения. Ще ви предложим семена, подходящи за отглеждане в саксии и в градината.

Покажи :
Сортиране по:

Анасон

Анасона е медоносно растение от семейството на копъра, кимиона и кориандъра. Долните листа са цели и назъбени, средните са перести, а горните - силно нарязани. Достига до 50 см. височина. Цветовете са дребни с бял цвят върху дълги дръжки. Плодчетата имат овална форма, леко сплеснати отстрани и са на ивици. Анасонът цъфти през май - юни. След като прецъфти, растението се навързва на снопчета, които се оставят да висят докато плодчетата узреят напълно. Те съдържат голямо количествоетерични масла и мазнини. Анасонът трябва да се съхранява на сухо и тъмно място.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка. В 1 гр. има приблизително 750 бр. семена..

1,30 лв.

Артишок

Многогодишно растение използвано като зеленчук, билка и с декоративна цел.Семената се засяват края на февруари началото на март в топли помещения при температура 20-25 градуса по С. ..

1,50 лв.

АСПЕРЖИ

АСПЕРЖИРанен сорт. Двугодишно растение с крехки зеленикаво-виолетови филизи. Сее се през пролетта, за да се получат корони, които през следващата пролет се разсаждат. Прибирането на реколтата е през втората година. 4 гр..

2,20 лв.

Босилек

Едногодишно растение с ароматни светлозелени листа със специфичен аромат.Отглежда се чрез директна сеитба или чрез разсад.Сеитбена норма - 60 - 120 гр./100 м2 - при директна сеитба                                   4 - 5 гр./100 м2 - при отглеждане чрез разсад.Засява се: началото на м.03 - средата на м.04.Разстояние на засаждане: 45 - 60 см х 25 - 30 см.След засяване се валира. Семената поникват след 12 - 15 дни при температура над 180С и висока почвена влажност. При температури под 100С растенията загиват. ..

1,30 лв.

Босилек Лимон

Названието на босилека означава царска билка (гр.базиликос означава царски). Сорт с лек цитронов аромат на листата. В традиционната българска кухня се използва при готвене на говеждо месо и месо от гъска, зрял и зелен боб, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при приготвяне на сосове. Достига височина 30см и цъфти с нежни бяло-розови цветове. Нуждае се от много слънчева светлина и заветно място. Може да се отглежда в градина или в балконски саксии. Не понася ниски температури. Растението се отрязва на 10-15см от земята преди началото на цъфтежа, за да се стимулира повторен растеж. Засявайте семената от февруари до април. Пикирайте на разтояние 40х40см Опаковка от 1гр  В 1гр се съдържат около 280 семена..

1,50 лв.

Босилек Мини

Едногодишно растение с височина до 20 см. Предпочита слънчеви места и дълбоки, богати, пропускливи почви. Размножава се със семена, които се засяват февруари-март на дълбочина 1 см. Разсажда се на постоянно място в края на април - началото на май...

1,30 лв.

ВАЛЕРИАНА ЛЕЧЕБНА

ВАЛЕРИАНА ЛЕЧЕБНАОписание: Устойчиво многогодишно цъфтящо растение, достига височина 50 см и има наситено зелени листа. Цветовете са прибрани в чадър и са бледорозови. Необикновенна черта на валерианата е това, че излъчва интензивна миризма, която привлича котките.Употреба: Изсушените корени на не по-малко от двегодишно растение се използват за приготвяне на чайВнимание: Корените на валерианата не са отровни, но могат да причинят странични ефекти, ако се използват в по-голямо количество или по-дълго време. Да се въздържат хора, страдащи от ниско кръвно налягане.Действие: Използва се като успокоително, против безсъние, безпокойство и страх, безсилие и чревни болки. 0.75 гр..

4,50 лв.

ГЛУХАРЧЕ

ГЛУХАРЧЕМногогодишно тревисто растение с леко горчив вкус на листата. Може да се консумира сурово на салата или сготвено като спанак.1 гр..

3,00 лв.

Градински чай

Салвията е многогодишен полухраст с височина 60 см, който се отглежда като декоративно растение, подправка и билка. Отглеждано в саксия може да се комбинира с червен босилек. Цъфти през юни и юли, с дребни, виолетови цветове, разположени в съцветия във формата на клас. Листата на градинския чай са вечнозелени, продълговати и покрити с мъх. От тях се разнася и ароматът на растението. Семената се засяват март - април. Засаждат се на постоянно място през май на разстояние 30-40 см едно от друго. Обича слънчеви места. Редовно поливане, прекопаване и подхранване. Градинският чай притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие...

1,30 лв.

Девисил

Многогодишно растение със силен аромат.По вкус и външен вид прилича на целината.Достига височина 1 -2 метра.За кулинарни цели се използват коренът, листата и плодовете на растението.Коренът на девисила се използва при готвенето на супи, варива, салати, сосове и ястия от овнешко, свинско и говеждо месо.Плодчетата се използват за приготвянето на зеленчукови консерви, подобно на бахара и черния пипер.Коренът действа диуретично. Чаят, приготвен от растението има антисептично и тонизиращо действие.Засявайте семената м.Август.Разсадете ако е необходимо м.Април.Консумирайте целогодишно в свеж или изсушен вид...

1,30 лв.

Естрагон

Естрагонът (Artemisia dracunculus) принадлежи към клас Двусемеделни и семейство Сложноцветни (Asteraceae). Буквално в превод от латински език, думата „dracunculus” означава драконче. Името на естрагона не случайно е свързано с дракона, защото се смята, че може да лекува при ухапване от змия, а също така самите корени на растението имат дълга и змиевидна форма.Смята се,  че подправката произхожда от Монголия, Китай, Сибир и Япония, тъй като там вирее свободно. Едва през 16 век започва да се употрябява и масово в Европа. Подправката достига 120 см височина и има зеленикави издължени листа.По състав, естрагонът е богат на етерични масла, витамини, калций, магнезий, калий, желязо, флавоноиди и др. полезни вещества. Растението е зимоустойчиво и е добре семената на естрагона да засеете на слънчеви места с влажна богата на хранителни вещества почва. Разстоянието между отделните растения е добре да бъде 30 см...

1,30 лв.

ЕСТРАГОН

ЕСТРАГОНМногогодишно изправено растение с вдървено стъбло и зелени листа с горчиво-пикантен вкус. Листата се берат през вегетационния период и се използват за салати, сосове и оцет. 0.3 гр..

3,20 лв.

Киселец

Многогодишно тревисто растение отглеждано като най- ранния листен зеленчук. Богат на витамини и минерали, висок около 60 см, със сочни стъбла и листа. Листата са продълговати, дълги 7-15 см, с кисел вкус. От тях се приготвят различни салати и ястия. Може да се консервира и cемената се засяват на постоянно място края на февруари - началото на март разпръснато или на редове с междуредово разстояние 15-20 см и дълбочина 1.5 см. Сеитбена норма: 1.5-2 кг/декКиселецът (Rumex acetosa) е пренесен в Европа от Азия. Отглежда се във всички страни на Европа и Северна Америка. Има селекционирани много сортове. Той е един от най-ранните пролетни зеленчуци. Използват се свежите листа за салати, супи, пюре, гарнитури и като подправка на зеленчукови консерви. Листата са богати с витамини (С, В1, В2, РР, каротин), белтъчни вещества, минерални соли на калия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини.Киселецът е многогодишно растение с месест вретеновиден корен. Листата са цели, копиевидни..

1,30 лв.

КОПРИВА

КОПРИВАМногогодишно растение. Достига височина до 1-2 м през лятото. Листата са зелени, със силно назъбени краища. 1 гр..

3,20 лв.

Копър

Едногодишно студоустойчиво растение с много къс вегетационен период. Достига височина до 100 - 150 см. Стъблото, листата и семената имат специфичен аромат, поради богатото съдържание на етерични масла в тях. Брой семена в 1 г около 800 бр. Засява се: края на м.02 - началото на м.03 и края на м.08 - до м.10. Дълбочина на засяване - 1,5 - 2 см. Засяването става на фитарии (особено подходящо за късния посев), разпръснато или на редове при разстояние между тях 20 см. Засяването може да става поетапно през 7 - 10 дни, с което се осигурява млад и свеж копър продължително време. Семената поникват за 16 - 20 дни при температура 4 - 5°С. Оптималната  температура за растеж е около 16°С...

1,00 лв.

Копър Комон

Едногодишно растение с къс вегетационен период. Нуждае се от умерено поливане и силно слънце. Копърът расте доста бързо и достига височина 100- 150 см. За да се осигурят продължително време свежи растения, засяването може да става поетапно през 7- 10 дни. Засяването става на фитарии разпръснато или на редове при разстояние между тях 20 см. Сеитбена норма- 1, 5 кг/дка. Семена в 1 гр.- 800 бр. Seeding rate- 1,5 kg./dec. ..

1,00 лв.

Кориандър Coriandrum sativum

Едногодишно растение достигащо на височина  50 см. Засяването в началото на април на закрито или директно в земята. Растенията цъфтят през юни, семената узряват месец по-късно. Семената се изсушават и тогава се използват за подправка...

1,30 лв.

КРЕСОН

КРЕСОН Eдногодишно растение с восичина до 60 см. Сее се през цялата година, като в студените месеци се покрива. Месец след сеитбата може да се прибира. Най-ценни са листа /сочни, с пикантен вкус/, които са различни по форма, в зависимост от това, в коя част на растението се намират. Използват се за салати, сандвичи, супи и сосове. 6 гр..

3,20 лв.

Лапад

Лападът е многогодишно и лесно за отглеждане тревисто растение. Развива се добре и на сенчести места. На едно място може да се отглежда до 5 години. Презимува успешно. Беритбата започва през април, когато растенията са с 3-4 листа. Обират се само листата с дръжката без да се засяга стъблото. Семената се засяват на постоянно място на края на февуари - началото на март разпръснато или наредове с междуредово разстояние 15 - 20 см и дълбочина 1,5 см.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка..

1,30 лв.

МАЙОРАНА

МАЙОРАНАМногогодишно растение. Листата и цветовете, в свеж и изсушен вид, се използват като подправка за месо и омлети. 1 гр..

3,20 лв.

МАТОЧИНА

МАТОЧИНАМногогодишно растение. Листата са с лимонов аромат, който се съхранява и след изсушаване. Използва се като подправка и за ароматизиране. 1 гр..

3,20 лв.

Риган - Origanum vulgare

Риганът се цени заради високото си съдържание на витамин C, A, различни видове минерални соли и танини.Етеричното масло на ригана е много богато на карвакрол (съединение, което научно е доказано, че потиска развитието на бактерии), поради това растението често се нарича "бичът на бактериите".Тази подправка има силно антиксидантно действие. Използват се както цветовете така и цялата надземна част на растението. Едно от основните му предимства е, че може да се използва в свежо и в сушено състояние без това драстично да повлияе на неговите благотворни качества.Риганът намира приложение освен в кулинарията и в медицината, парфюмерийното и козметично производство.Семената от Риган може да засеете директно на постоянно място на пролет в началото на Март до края на Април или да приготвите разсад в полиетиленови или стъклени оранжерии...

1,30 лв.

Семена Валериана

Двугодишно растение с височина 50-100 см.Размножава се чрез семена,които се засяват през лятото разпръснато на дълбочина 1-2 см.Готовия разсад се слага на постоянно място през есента или пролетта.Валерианата се отглежда за корени и коренища,които съдържат етерични масла,алкалоиди и др...

1,30 лв.

Семена медицинска Лайка

Семена за медицинска лайка – многогодишно растение с височина 10-15 см , не взискателно към почвени и климатични условия. Характерно при нея е , че когато се разсади септември-октомври цъфти месец май, а при разсаждане март-април цъфти в края на юли. Използва се в медицината и като билка против настинка и кашлица. Има антибактериално и противовъзпалително действие...

1,30 лв.

Семена на Анасон

Анасона е медоносно растение от семейството на копъра, кимиона и кориандъра. Долните листа са цели и назъбени, средните са перести, а горните - силно нарязани. Достига до 50 см. височина. Цветовете са дребни с бял цвят върху дълги дръжки. Плодчетата имат овална форма, леко сплеснати отстрани и са на ивици. Анасонът цъфти през май - юни. След като прецъфти, растението се навързва на снопчета, които се оставят да висят докато плодчетата узреят напълно. Те съдържат голямо количествоетерични масла и мазнини. Анасонът трябва да се съхранява на сухо и тъмно място.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка. В 1 гр. има приблизително 750 бр. семена..

1,20 лв.

Семена на АРТИШОК ВИОЛЕТОВ РАНЕН

АРТИШОК ВИОЛЕТОВ РАНЕНСредно ранен сорт. Здраво растение, образуващо средни по големина виолетови цветни кошнички /глави/ без бодли с нежни и месести листа.2.5 гр..

3,20 лв.

Семена на аспержи

Многогодишно растение, което виреедълго време на едно място. На втората година в почвата сеобразуват два месести корена, които са плодната част, годна за консумация. Крехките и сочни корение желателно да се обират ежедневно. Плодът е подходящ за супи, ястия и гарнитури, като се консумиратсочните млади стъбла, наричани ,,свещи,,,те са ценна диетична храна, богата на белтъчини,въглехидрати и различни витамини. Преди консумация ,,свещите,,се държат на хладно и тъмно място.Едно насаждение от  аспержи се използва 15-20 год.Сеитба - Семената се засяват на закрито през февруари, а на открити площи - края на март-началото на април.Разсажда се от юни до август...

1,20 лв.

Семена на билка - Стевия

Стевията е многогодишно храстовидно растение, което се все по-често се използва вместо захар. Можете да посеете семена от тази медена билка Стевия, както в саксия, така и в почвата в градината, като не забравите зимата да преместите растението на топло.Точно преди началото на цъфтежа на Стевията е момента, когато листата и върховете трябва да се оберат и да се изсушат. Именно изсушените и стрити на прах листа и върхове са идеален здравословен заместител на стандартната бяла захар.След цъфтежа, характерно при тази билка е, че старите й стъбла изсъхват и когато времето се затопли, от корените прокарват нови издънки. Билката е известна като един от натуралните и мощни антиоксиданти. Използва се главно като заместител на захарта. По различните части на света е позната под различни наименования: сладка билка, медена билка, сладко листо и др. В Южна Америка, например, десетилетия наред са използвали Стевията в непреработено състояние, като са добавяли листата й директно в билковите отва..

3,90 лв.

Семена на Босилек (Микс от Босилеци)

Смес от средно ранни сортове босилек с различно оцветени листа, интензивни вкусове и аромати. Лесни за отглеждане. Подходящи са за сандъци.13/11 - Босилек Едър сладък за саксии13/9 - Босилек Тайландски13/10 - Босилек Червен рубин13/14 - Босилек Тъмнозелена топка13/18 - Босилек Мехурест Неаполитански13/13 - Босилек Лимонов13/3 - Босилек Салатни листа13/2 - Босилек Италиански класически13/1 - Босилек Зелена ниска топка13/5 - Босилек Тъмен опал13/12 - Босилек Канелен13/4 - Босилек Зелен с малки листа..

4,50 лв.

Семена на Босилек Зелена Топка

Средноранно храстовидно растение във формата на топка с малки много ароматни листа. Лесно за отглеждане, особено в сандъци...

3,00 лв.

Семена на Бял риган

Многогодишно растение, с много по-силен и наситен аромат от обикновения риган.Многоароматните листа служат за подправка на пици, огретени, зеленчуци, яйца и сирена.Отглежда се на открито в градината и двора.Предпочита слънчеви места.Може да се отглежда и в сандъчета на балкона...

1,20 лв.

Семена на Валериана

Средноранен сорт. Растение със средни размери и плътни дръжки. Устойчиво на ниски температури...

2,20 лв.

Семена на Воден крес WATERCRESS

Многогодишно бързорастящо силно влаголюбиво растение. Листата му са овални, наситено зелении сочни, с пикантен аромат. Използва се  в салати, като гарнитура за различни ястия или сготвен.Водния крес е много нетраен и не понася съхраняване за по-дълго време. Има високо съдържание на антиоксиданти, протеини и различни витамини и е най-богатия природен източник спечифичноетерично синапено масло, което се бори с раковите клетки. Вегетация -- 15-20 дни...

1,30 лв.

Семена на Девисил

Многогодишно  растение. Аромата на листата му е подобен на целината. Употребява се за салати и ястия. Бере се през Юни и Юли. Листата му могат да се използват вместо магданоз...

3,20 лв.

Семена на Джоджен

Джодженът е многогодишно растение с височина до 1м.Цъфти в розово или бяло. Преди цветовете да са се разтворили напълно, се бере за сушена подправка. Има специфичен, силен аромат. При готвене се използва в суров вид или сушен. Подходящ е за супи и яхнии, за ястия от боб, леща, грах, свинско, телешко и агнешко месо.Има стимулиращо и ободряващо действие. С маслото от джоджен (градинска мента) се правят масажи, които облекчават главоболието, мигрената и намаляват стреса.Засявайте семената от м.Април до м.Юли на дълбочина около 0.5см. Кълни за 20-30 дни.В 1 гр се съдържат около 2000 семена...

1,20 лв.

Семена на Див чесън, Мечи лук, Див лук или Левурда

Многогодишно луковично растение с продълговата, около 1 см дебела, единична луковица.Расте из сенчестите широколистни гори докъм 1200 м надморска височина из цялата страна.Народа го нарича Мечи лук, защото мечките след зимния си сън го търсят, за да си пречистят с него стомаха, червата и кръвта.Достига височина 20-40см.Листата му са елипсовидни, свежозелени, лъскави, подони на тези на момината сълза.Цялото растение е ядливо и се използва като подправка и мощно лечебно средство.Притежава лек и ненатрапчив чеснов мирис.Идеална подправка към салати, супи и други ястияНе е препоръчително да се взема при гастрит, язва, ниско кръвно.Засявайте семената м.февруари - м.март за разсад или директно - м.септември - октомври на дълбочина 2,5-3смРазсадете на разстояние 50х30смОпаковка от 0.5гр В 1гр се съдържат около 150 семена..

1,50 лв.

Семена на Диск - 6 Вида Подправки

Подправки - 6 ВидаБосилек, Магданоз, Лучена Трева, Мащерка, Кориандър, Див КервизПоставете диска със семената в добре обработена и наторена почва на дълбочина 1-2 см, покрийте с тънък слой почва и полейте. Разпадането на лентата освобождава енергия, която позволява на семената да поникнат и да се развият.ПоставетеПокрийтеПолейте..

5,20 лв.

Семена на дискове Микс Българска народна кухня (Магданоз, Копър, Мащерка, Девисил)

Биоразградими дискове със семена за бързо и прецизно засаждане на равни разстояния между семенатаКомбинация от 4 много популярни и широко разпространени в Българската кухня подправки. Предложени под формата на дискове за лесно и безпроблемно засяване в саксия. Те присъстват в рецептите на повечето традиционни български ястия, придавайки им типичен и неповторим вкус..

3,30 лв.

Семена на екзотичен босилек канела - Ocimum basilicum

Това изключително ароматно растение е многогодишно и притежава характерен канелен аромат, който се дължи на специфичното вещество - метил цинамат. Веществото се съдържа и в канелата като придава нейния специфичен вкус и аромат. Метил цинамата е и едно от веществата, за които се смята, че потиска растежа на някои от опасните за човека бактерии (Escherichia coli, Shigella species, Salmonella species, Staphylococcus aureus и др. Характерно за канеления босилек е, че неговите листа са малко по-тесни, леко са назъбени, лъскави са с наситено зелен цвят. Стъблата на растението са тъмнолилави и също силно ароматни. Освен специфичния наситен аромат босилека има и пикантен вкус. Канеления босилек не е взискателен вид. Предпочита дълбоки плодородни почви, които са добре дренирани. Засейте семената на слънчево място, защото растението е светлолюбиво, въпреки че понася частично засенчване...

1,20 лв.

Семена на Каперси

Многогодишно слънцелюбиво растение. Има плътни листа и големи розово-бели цветове. Плодовете му са пъпките, които се използват за подправка...

3,00 лв.

Семена на Кимион

Едногодишно растение с разклонено тънко стебло и сложноперести листа. Цветовете у са бели или бледорозови и формират сенници. Плодовете-семки се използват като подправка, изключително подходяща за месни ястия и различни колбаси...

1,30 лв.

Семена на Киселец

Многогодишно тревисто растение. Листата се използват като подправка при приготвяне на ястия и салати, пюрета и супи. Перфектен за отглеждане в градина. Семена на киселец могат да се засяват и в саксии на балкона. Студоустойчиво растение. Развива се на добре обработени и плодородни почви. Употребява се при авитаминоза, пролетна умора, кожни обриви и лишеи, диария и дизинтерия. Увеличава обмяната на веществата, засилва апетита, действа пикочогонно, усилва храносмилането...

1,20 лв.

Семена на копър Местен

Традиционен български сорт копър отличаващ се със силния си и приятен аромат.Растенията сас височина 60-90 см.с тъмно зелени листа и жълти цветове. Използва се свеж или замразен заподправяне на салати, супи, ястия, а изсушените му цветове се използват за направата на  туршии,като най-разпространено е използването му при консервиране и мариноване на корнишони. Сортът е толерантен към атмосферни условия...

1,00 лв.

Семена на Кориандър

Едногодишно растение с височина 60 см. Сее се рано на пролет. Листата се използват като подправка..

3,00 лв.

Семена на Кресон (Крес - Lepidium sativum)

Кресът е едногодишен зеленчук, който расте изключително бързо. Свежите листа и стъбла са готови за консумация 2 до 3 седмици след засяването на семената.Той се цени високо заради своя приятен пикантен вкус, който напомня леко на хряна или нещо като горчица. Използва се много често за приготвяне на различни екзотични салати, за подправяне на морски деликатеси, пиле, картофи, риба, за приготвяне на сосове и др.Кресона е много подходящ за засяване у дома в саксии или пластмасови сандъчета за цветя. С редовно поливане и поетапно засяване през 7 - 10 дни може да си осигурите солидно количество от свежия зеленчук за продължителен период от време.От семената израстват растения с изправени стъбла, които имат височина около 50 до 90 см. Младите стъбла и листа са изключително богати на витамин C, каротин, рутин (много полезен витамин от групата на C - витамините, който стимулира усвояването на витамин С и не позволява неговото разрушаване, помага за образуванет..

1,50 лв.

Семена на Лавандула

Многогодишно слънцелюбиво растение. Използват се неговите цветове в изсушен вид за ароматизиране на помещения и като билка.Информация за отглеждането на Лавандулата..

3,20 лв.