Семена на билки и подправки

Семена на билки и подправки

В тази част от нашия електронен градински магазин ще откриете различни видове семена от често използвани подправки, билки и ароматни растения. Ще ви предложим семена, подходящи за отглеждане в саксии и в градината.

Покажи :
Сортиране по:

Анасон

Анасона е медоносно растение от семейството на копъра, кимиона и кориандъра. Долните листа са цели и назъбени, средните са перести, а горните - силно нарязани. Достига до 50 см. височина. Цветовете са дребни с бял цвят върху дълги дръжки. Плодчетата имат овална форма, леко сплеснати отстрани и са на ивици. Анасонът цъфти през май - юни. След като прецъфти, растението се навързва на снопчета, които се оставят да висят докато плодчетата узреят напълно. Те съдържат голямо количествоетерични масла и мазнини. Анасонът трябва да се съхранява на сухо и тъмно място.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка. В 1 гр. има приблизително 750 бр. семена..

1,30 лв.

Артишок

Многогодишно растение използвано като зеленчук, билка и с декоративна цел.Семената се засяват края на февруари началото на март в топли помещения при температура 20-25 градуса по С. ..

1,50 лв.

АСПЕРЖИ

АСПЕРЖИРанен сорт. Двугодишно растение с крехки зеленикаво-виолетови филизи. Сее се през пролетта, за да се получат корони, които през следващата пролет се разсаждат. Прибирането на реколтата е през втората година. 4 гр..

2,50 лв.

Босилек

Едногодишно растение с ароматни светлозелени листа със специфичен аромат.Отглежда се чрез директна сеитба или чрез разсад.Сеитбена норма - 60 - 120 гр./100 м2 - при директна сеитба                                   4 - 5 гр./100 м2 - при отглеждане чрез разсад.Засява се: началото на м.03 - средата на м.04.Разстояние на засаждане: 45 - 60 см х 25 - 30 см.След засяване се валира. Семената поникват след 12 - 15 дни при температура над 180С и висока почвена влажност. При температури под 100С растенията загиват. ..

1,30 лв.

Босилек Лимон

Названието на босилека означава царска билка (гр.базиликос означава царски). Сорт с лек цитронов аромат на листата. В традиционната българска кухня се използва при готвене на говеждо месо и месо от гъска, зрял и зелен боб, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при приготвяне на сосове. Достига височина 30см и цъфти с нежни бяло-розови цветове. Нуждае се от много слънчева светлина и заветно място. Може да се отглежда в градина или в балконски саксии. Не понася ниски температури. Растението се отрязва на 10-15см от земята преди началото на цъфтежа, за да се стимулира повторен растеж. Засявайте семената от февруари до април. Пикирайте на разтояние 40х40см Опаковка от 1гр  В 1гр се съдържат около 280 семена..

1,50 лв.

Босилек Мини

Едногодишно растение с височина до 20 см. Предпочита слънчеви места и дълбоки, богати, пропускливи почви. Размножава се със семена, които се засяват февруари-март на дълбочина 1 см. Разсажда се на постоянно място в края на април - началото на май...

1,30 лв.

ВАЛЕРИАНА ЛЕЧЕБНА

ВАЛЕРИАНА ЛЕЧЕБНАОписание: Устойчиво многогодишно цъфтящо растение, достига височина 50 см и има наситено зелени листа. Цветовете са прибрани в чадър и са бледорозови. Необикновенна черта на валерианата е това, че излъчва интензивна миризма, която привлича котките.Употреба: Изсушените корени на не по-малко от двегодишно растение се използват за приготвяне на чайВнимание: Корените на валерианата не са отровни, но могат да причинят странични ефекти, ако се използват в по-голямо количество или по-дълго време. Да се въздържат хора, страдащи от ниско кръвно налягане.Действие: Използва се като успокоително, против безсъние, безпокойство и страх, безсилие и чревни болки. 0.75 гр..

4,50 лв.

ГЛУХАРЧЕ

ГЛУХАРЧЕМногогодишно тревисто растение с леко горчив вкус на листата. Може да се консумира сурово на салата или сготвено като спанак.1 гр..

3,50 лв.

Градински чай

Салвията е многогодишен полухраст с височина 60 см, който се отглежда като декоративно растение, подправка и билка. Отглеждано в саксия може да се комбинира с червен босилек. Цъфти през юни и юли, с дребни, виолетови цветове, разположени в съцветия във формата на клас. Листата на градинския чай са вечнозелени, продълговати и покрити с мъх. От тях се разнася и ароматът на растението. Семената се засяват март - април. Засаждат се на постоянно място през май на разстояние 30-40 см едно от друго. Обича слънчеви места. Редовно поливане, прекопаване и подхранване. Градинският чай притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие...

1,30 лв.

Девисил

Многогодишно растение със силен аромат.По вкус и външен вид прилича на целината.Достига височина 1 -2 метра.За кулинарни цели се използват коренът, листата и плодовете на растението.Коренът на девисила се използва при готвенето на супи, варива, салати, сосове и ястия от овнешко, свинско и говеждо месо.Плодчетата се използват за приготвянето на зеленчукови консерви, подобно на бахара и черния пипер.Коренът действа диуретично. Чаят, приготвен от растението има антисептично и тонизиращо действие.Засявайте семената м.Август.Разсадете ако е необходимо м.Април.Консумирайте целогодишно в свеж или изсушен вид...

1,30 лв.

Естрагон

Естрагонът (Artemisia dracunculus) принадлежи към клас Двусемеделни и семейство Сложноцветни (Asteraceae). Буквално в превод от латински език, думата „dracunculus” означава драконче. Името на естрагона не случайно е свързано с дракона, защото се смята, че може да лекува при ухапване от змия, а също така самите корени на растението имат дълга и змиевидна форма.Смята се,  че подправката произхожда от Монголия, Китай, Сибир и Япония, тъй като там вирее свободно. Едва през 16 век започва да се употрябява и масово в Европа. Подправката достига 120 см височина и има зеленикави издължени листа.По състав, естрагонът е богат на етерични масла, витамини, калций, магнезий, калий, желязо, флавоноиди и др. полезни вещества. Растението е зимоустойчиво и е добре семената на естрагона да засеете на слънчеви места с влажна богата на хранителни вещества почва. Разстоянието между отделните растения е добре да бъде 30 см...

1,30 лв.

ЕСТРАГОН

ЕСТРАГОНМногогодишно изправено растение с вдървено стъбло и зелени листа с горчиво-пикантен вкус. Листата се берат през вегетационния период и се използват за салати, сосове и оцет. 0.3 гр..

3,50 лв.

Киселец

Многогодишно тревисто растение отглеждано като най- ранния листен зеленчук. Богат на витамини и минерали, висок около 60 см, със сочни стъбла и листа. Листата са продълговати, дълги 7-15 см, с кисел вкус. От тях се приготвят различни салати и ястия. Може да се консервира и cемената се засяват на постоянно място края на февруари - началото на март разпръснато или на редове с междуредово разстояние 15-20 см и дълбочина 1.5 см. Сеитбена норма: 1.5-2 кг/декКиселецът (Rumex acetosa) е пренесен в Европа от Азия. Отглежда се във всички страни на Европа и Северна Америка. Има селекционирани много сортове. Той е един от най-ранните пролетни зеленчуци. Използват се свежите листа за салати, супи, пюре, гарнитури и като подправка на зеленчукови консерви. Листата са богати с витамини (С, В1, В2, РР, каротин), белтъчни вещества, минерални соли на калия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини.Киселецът е многогодишно растение с месест вретеновиден корен. Листата са цели, копиевидни..

1,30 лв.

КОПРИВА

КОПРИВАМногогодишно растение. Достига височина до 1-2 м през лятото. Листата са зелени, със силно назъбени краища. 1 гр..

3,50 лв.

Копър

Едногодишно студоустойчиво растение с много къс вегетационен период. Достига височина до 100 - 150 см. Стъблото, листата и семената имат специфичен аромат, поради богатото съдържание на етерични масла в тях. Брой семена в 1 г около 800 бр. Засява се: края на м.02 - началото на м.03 и края на м.08 - до м.10. Дълбочина на засяване - 1,5 - 2 см. Засяването става на фитарии (особено подходящо за късния посев), разпръснато или на редове при разстояние между тях 20 см. Засяването може да става поетапно през 7 - 10 дни, с което се осигурява млад и свеж копър продължително време. Семената поникват за 16 - 20 дни при температура 4 - 5°С. Оптималната  температура за растеж е около 16°С...

1,00 лв.

Копър Комон

Едногодишно растение с къс вегетационен период. Нуждае се от умерено поливане и силно слънце. Копърът расте доста бързо и достига височина 100- 150 см. За да се осигурят продължително време свежи растения, засяването може да става поетапно през 7- 10 дни. Засяването става на фитарии разпръснато или на редове при разстояние между тях 20 см. Сеитбена норма- 1, 5 кг/дка. Семена в 1 гр.- 800 бр. Seeding rate- 1,5 kg./dec. ..

1,00 лв.

Кориандър Coriandrum sativum

Едногодишно растение достигащо на височина  50 см. Засяването в началото на април на закрито или директно в земята. Растенията цъфтят през юни, семената узряват месец по-късно. Семената се изсушават и тогава се използват за подправка...

1,50 лв.

КРЕСОН

КРЕСОН Eдногодишно растение с восичина до 60 см. Сее се през цялата година, като в студените месеци се покрива. Месец след сеитбата може да се прибира. Най-ценни са листа /сочни, с пикантен вкус/, които са различни по форма, в зависимост от това, в коя част на растението се намират. Използват се за салати, сандвичи, супи и сосове. 6 гр..

3,20 лв.

Лапад

Лападът е многогодишно и лесно за отглеждане тревисто растение. Развива се добре и на сенчести места. На едно място може да се отглежда до 5 години. Презимува успешно. Беритбата започва през април, когато растенията са с 3-4 листа. Обират се само листата с дръжката без да се засяга стъблото. Семената се засяват на постоянно място на края на февуари - началото на март разпръснато или наредове с междуредово разстояние 15 - 20 см и дълбочина 1,5 см.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка..

1,30 лв.

МАЙОРАНА

МАЙОРАНАМногогодишно растение. Листата и цветовете, в свеж и изсушен вид, се използват като подправка за месо и омлети. 1 гр..

3,50 лв.

МАТОЧИНА

МАТОЧИНАМногогодишно растение. Листата са с лимонов аромат, който се съхранява и след изсушаване. Използва се като подправка и за ароматизиране. 1 гр..

3,50 лв.

Риган - Origanum vulgare

Риганът се цени заради високото си съдържание на витамин C, A, различни видове минерални соли и танини.Етеричното масло на ригана е много богато на карвакрол (съединение, което научно е доказано, че потиска развитието на бактерии), поради това растението често се нарича "бичът на бактериите".Тази подправка има силно антиксидантно действие. Използват се както цветовете така и цялата надземна част на растението. Едно от основните му предимства е, че може да се използва в свежо и в сушено състояние без това драстично да повлияе на неговите благотворни качества.Риганът намира приложение освен в кулинарията и в медицината, парфюмерийното и козметично производство.Семената от Риган може да засеете директно на постоянно място на пролет в началото на Март до края на Април или да приготвите разсад в полиетиленови или стъклени оранжерии...

1,30 лв.

Семена Валериана

Двугодишно растение с височина 50-100 см.Размножава се чрез семена,които се засяват през лятото разпръснато на дълбочина 1-2 см.Готовия разсад се слага на постоянно място през есента или пролетта.Валерианата се отглежда за корени и коренища,които съдържат етерични масла,алкалоиди и др...

1,30 лв.

Семена медицинска Лайка

Семена за медицинска лайка – многогодишно растение с височина 10-15 см , не взискателно към почвени и климатични условия. Характерно при нея е , че когато се разсади септември-октомври цъфти месец май, а при разсаждане март-април цъфти в края на юли. Използва се в медицината и като билка против настинка и кашлица. Има антибактериално и противовъзпалително действие...

1,30 лв.

Семена на Анасон

Анасона е медоносно растение от семейството на копъра, кимиона и кориандъра. Долните листа са цели и назъбени, средните са перести, а горните - силно нарязани. Достига до 50 см. височина. Цветовете са дребни с бял цвят върху дълги дръжки. Плодчетата имат овална форма, леко сплеснати отстрани и са на ивици. Анасонът цъфти през май - юни. След като прецъфти, растението се навързва на снопчета, които се оставят да висят докато плодчетата узреят напълно. Те съдържат голямо количествоетерични масла и мазнини. Анасонът трябва да се съхранява на сухо и тъмно място.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка. В 1 гр. има приблизително 750 бр. семена..

1,40 лв.

Семена на АРТИШОК ВИОЛЕТОВ РАНЕН

АРТИШОК ВИОЛЕТОВ РАНЕНСредно ранен сорт. Здраво растение, образуващо средни по големина виолетови цветни кошнички /глави/ без бодли с нежни и месести листа.2.5 гр..

3,20 лв.

Семена на аспержи

Многогодишно растение, което виреедълго време на едно място. На втората година в почвата сеобразуват два месести корена, които са плодната част, годна за консумация. Крехките и сочни корение желателно да се обират ежедневно. Плодът е подходящ за супи, ястия и гарнитури, като се консумиратсочните млади стъбла, наричани ,,свещи,,,те са ценна диетична храна, богата на белтъчини,въглехидрати и различни витамини. Преди консумация ,,свещите,,се държат на хладно и тъмно място.Едно насаждение от  аспержи се използва 15-20 год.Сеитба - Семената се засяват на закрито през февруари, а на открити площи - края на март-началото на април.Разсажда се от юни до август...

1,50 лв.

Семена на билка - Стевия

Стевията е многогодишно храстовидно растение, което се все по-често се използва вместо захар. Можете да посеете семена от тази медена билка Стевия, както в саксия, така и в почвата в градината, като не забравите зимата да преместите растението на топло.Точно преди началото на цъфтежа на Стевията е момента, когато листата и върховете трябва да се оберат и да се изсушат. Именно изсушените и стрити на прах листа и върхове са идеален здравословен заместител на стандартната бяла захар.След цъфтежа, характерно при тази билка е, че старите й стъбла изсъхват и когато времето се затопли, от корените прокарват нови издънки. Билката е известна като един от натуралните и мощни антиоксиданти. Използва се главно като заместител на захарта. По различните части на света е позната под различни наименования: сладка билка, медена билка, сладко листо и др. В Южна Америка, например, десетилетия наред са използвали Стевията в непреработено състояние, като са добавяли листата й директно в билковите отва..

4,90 лв.

Семена на Босилек (Микс от Босилеци)

Смес от средно ранни сортове босилек с различно оцветени листа, интензивни вкусове и аромати. Лесни за отглеждане. Подходящи са за сандъци.13/11 - Босилек Едър сладък за саксии13/9 - Босилек Тайландски13/10 - Босилек Червен рубин13/14 - Босилек Тъмнозелена топка13/18 - Босилек Мехурест Неаполитански13/13 - Босилек Лимонов13/3 - Босилек Салатни листа13/2 - Босилек Италиански класически13/1 - Босилек Зелена ниска топка13/5 - Босилек Тъмен опал13/12 - Босилек Канелен13/4 - Босилек Зелен с малки листа..

5,00 лв.

Семена на Босилек Зелена Топка

Средноранно храстовидно растение във формата на топка с малки много ароматни листа. Лесно за отглеждане, особено в сандъци...

3,00 лв.

Семена на Бял риган

Многогодишно растение, с много по-силен и наситен аромат от обикновения риган.Многоароматните листа служат за подправка на пици, огретени, зеленчуци, яйца и сирена.Отглежда се на открито в градината и двора.Предпочита слънчеви места.Може да се отглежда и в сандъчета на балкона...

1,20 лв.

Семена на Валериана

Средноранен сорт. Растение със средни размери и плътни дръжки. Устойчиво на ниски температури...

2,20 лв.

Семена на Воден крес WATERCRESS

Многогодишно бързорастящо силно влаголюбиво растение. Листата му са овални, наситено зелении сочни, с пикантен аромат. Използва се  в салати, като гарнитура за различни ястия или сготвен.Водния крес е много нетраен и не понася съхраняване за по-дълго време. Има високо съдържание на антиоксиданти, протеини и различни витамини и е най-богатия природен източник спечифичноетерично синапено масло, което се бори с раковите клетки. Вегетация -- 15-20 дни...

1,30 лв.

Семена на Девисил

Многогодишно  растение. Аромата на листата му е подобен на целината. Употребява се за салати и ястия. Бере се през Юни и Юли. Листата му могат да се използват вместо магданоз...

3,20 лв.

Семена на Джоджен

Джодженът е многогодишно растение с височина до 1м.Цъфти в розово или бяло. Преди цветовете да са се разтворили напълно, се бере за сушена подправка. Има специфичен, силен аромат. При готвене се използва в суров вид или сушен. Подходящ е за супи и яхнии, за ястия от боб, леща, грах, свинско, телешко и агнешко месо.Има стимулиращо и ободряващо действие. С маслото от джоджен (градинска мента) се правят масажи, които облекчават главоболието, мигрената и намаляват стреса.Засявайте семената от м.Април до м.Юли на дълбочина около 0.5см. Кълни за 20-30 дни.В 1 гр се съдържат около 2000 семена...

1,40 лв.

Семена на Див чесън, Мечи лук, Див лук или Левурда

Многогодишно луковично растение с продълговата, около 1 см дебела, единична луковица.Расте из сенчестите широколистни гори докъм 1200 м надморска височина из цялата страна.Народа го нарича Мечи лук, защото мечките след зимния си сън го търсят, за да си пречистят с него стомаха, червата и кръвта.Достига височина 20-40см.Листата му са елипсовидни, свежозелени, лъскави, подони на тези на момината сълза.Цялото растение е ядливо и се използва като подправка и мощно лечебно средство.Притежава лек и ненатрапчив чеснов мирис.Идеална подправка към салати, супи и други ястияНе е препоръчително да се взема при гастрит, язва, ниско кръвно.Засявайте семената м.февруари - м.март за разсад или директно - м.септември - октомври на дълбочина 2,5-3смРазсадете на разстояние 50х30смОпаковка от 0.5гр В 1гр се съдържат около 150 семена..

1,50 лв.

Семена на Диск - 6 Вида Подправки

Подправки - 6 ВидаБосилек, Магданоз, Лучена Трева, Мащерка, Кориандър, Див КервизПоставете диска със семената в добре обработена и наторена почва на дълбочина 1-2 см, покрийте с тънък слой почва и полейте. Разпадането на лентата освобождава енергия, която позволява на семената да поникнат и да се развият.ПоставетеПокрийтеПолейте..

5,20 лв.

Семена на дискове Микс Българска народна кухня (Магданоз, Копър, Мащерка, Девисил)

Биоразградими дискове със семена за бързо и прецизно засаждане на равни разстояния между семенатаКомбинация от 4 много популярни и широко разпространени в Българската кухня подправки. Предложени под формата на дискове за лесно и безпроблемно засяване в саксия. Те присъстват в рецептите на повечето традиционни български ястия, придавайки им типичен и неповторим вкус..

3,30 лв.

Семена на екзотичен босилек канела - Ocimum basilicum

Това изключително ароматно растение е многогодишно и притежава характерен канелен аромат, който се дължи на специфичното вещество - метил цинамат. Веществото се съдържа и в канелата като придава нейния специфичен вкус и аромат. Метил цинамата е и едно от веществата, за които се смята, че потиска растежа на някои от опасните за човека бактерии (Escherichia coli, Shigella species, Salmonella species, Staphylococcus aureus и др. Характерно за канеления босилек е, че неговите листа са малко по-тесни, леко са назъбени, лъскави са с наситено зелен цвят. Стъблата на растението са тъмнолилави и също силно ароматни. Освен специфичния наситен аромат босилека има и пикантен вкус. Канеления босилек не е взискателен вид. Предпочита дълбоки плодородни почви, които са добре дренирани. Засейте семената на слънчево място, защото растението е светлолюбиво, въпреки че понася частично засенчване...

1,40 лв.

Семена на Каперси

Многогодишно слънцелюбиво растение. Има плътни листа и големи розово-бели цветове. Плодовете му са пъпките, които се използват за подправка...

3,00 лв.

Семена на Кимион

Едногодишно растение с разклонено тънко стебло и сложноперести листа. Цветовете у са бели или бледорозови и формират сенници. Плодовете-семки се използват като подправка, изключително подходяща за месни ястия и различни колбаси...

1,30 лв.

Семена на Киселец

Многогодишно тревисто растение. Листата се използват като подправка при приготвяне на ястия и салати, пюрета и супи. Перфектен за отглеждане в градина. Семена на киселец могат да се засяват и в саксии на балкона. Студоустойчиво растение. Развива се на добре обработени и плодородни почви. Употребява се при авитаминоза, пролетна умора, кожни обриви и лишеи, диария и дизинтерия. Увеличава обмяната на веществата, засилва апетита, действа пикочогонно, усилва храносмилането...

1,20 лв.