Семена на билки и подправки

Семена на билки и подправки

В тази част от нашия електронен градински магазин ще откриете различни видове семена от често използвани подправки, билки и ароматни растения. Ще ви предложим семена, подходящи за отглеждане в саксии и в градината.

Покажи :
Сортиране по:

Артишок

Многогодишно растение използвано като зеленчук, билка и с декоративна цел.Семената се засяват края на февруари началото на март в топли помещения при температура 20-25 градуса по С. ..

1,00 лв.

АСПЕРЖИ

АСПЕРЖИРанен сорт. Двугодишно растение с крехки зеленикаво-виолетови филизи. Сее се през пролетта, за да се получат корони, които през следващата пролет се разсаждат. Прибирането на реколтата е през втората година. 4 гр..

2,00 лв.

Босилек

Едногодишно растение с ароматни светлозелени листа със специфичен аромат.Отглежда се чрез директна сеитба или чрез разсад.Сеитбена норма - 60 - 120 гр./100 м2 - при директна сеитба                                   4 - 5 гр./100 м2 - при отглеждане чрез разсад.Засява се: началото на м.03 - средата на м.04.Разстояние на засаждане: 45 - 60 см х 25 - 30 см.След засяване се валира. Семената поникват след 12 - 15 дни при температура над 180С и висока почвена влажност. При температури под 100С растенията загиват. ..

0,90 лв.

Босилек Лимон

Названието на босилека означава царска билка (гр.базиликос означава царски). Сорт с лек цитронов аромат на листата. В традиционната българска кухня се използва при готвене на говеждо месо и месо от гъска, зрял и зелен боб, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при приготвяне на сосове. Достига височина 30см и цъфти с нежни бяло-розови цветове. Нуждае се от много слънчева светлина и заветно място. Може да се отглежда в градина или в балконски саксии. Не понася ниски температури. Растението се отрязва на 10-15см от земята преди началото на цъфтежа, за да се стимулира повторен растеж. Засявайте семената от февруари до април. Пикирайте на разтояние 40х40см Опаковка от 1гр  В 1гр се съдържат около 280 семена..

0,90 лв.

Босилек Мини

Едногодишно растение с височина до 20 см. Предпочита слънчеви места и дълбоки, богати, пропускливи почви. Размножава се със семена, които се засяват февруари-март на дълбочина 1 см. Разсажда се на постоянно място в края на април - началото на май...

0,90 лв.

ВАЛЕРИАНА ЛЕЧЕБНА

ВАЛЕРИАНА ЛЕЧЕБНАОписание: Устойчиво многогодишно цъфтящо растение, достига височина 50 см и има наситено зелени листа. Цветовете са прибрани в чадър и са бледорозови. Необикновенна черта на валерианата е това, че излъчва интензивна миризма, която привлича котките.Употреба: Изсушените корени на не по-малко от двегодишно растение се използват за приготвяне на чайВнимание: Корените на валерианата не са отровни, но могат да причинят странични ефекти, ако се използват в по-голямо количество или по-дълго време. Да се въздържат хора, страдащи от ниско кръвно налягане.Действие: Използва се като успокоително, против безсъние, безпокойство и страх, безсилие и чревни болки. 0.75 гр..

4,50 лв.

ГЛУХАРЧЕ

ГЛУХАРЧЕМногогодишно тревисто растение с леко горчив вкус на листата. Може да се консумира сурово на салата или сготвено като спанак.1 гр..

3,00 лв.

Градински чай

Салвията е многогодишен полухраст с височина 60 см, който се отглежда като декоративно растение, подправка и билка. Отглеждано в саксия може да се комбинира с червен босилек. Цъфти през юни и юли, с дребни, виолетови цветове, разположени в съцветия във формата на клас. Листата на градинския чай са вечнозелени, продълговати и покрити с мъх. От тях се разнася и ароматът на растението. Семената се засяват март - април. Засаждат се на постоянно място през май на разстояние 30-40 см едно от друго. Обича слънчеви места. Редовно поливане, прекопаване и подхранване. Градинският чай притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие...

1,00 лв.

Девисил

Многогодишно растение със силен аромат.По вкус и външен вид прилича на целината.Достига височина 1 -2 метра.За кулинарни цели се използват коренът, листата и плодовете на растението.Коренът на девисила се използва при готвенето на супи, варива, салати, сосове и ястия от овнешко, свинско и говеждо месо.Плодчетата се използват за приготвянето на зеленчукови консерви, подобно на бахара и черния пипер.Коренът действа диуретично. Чаят, приготвен от растението има антисептично и тонизиращо действие.Засявайте семената м.Август.Разсадете ако е необходимо м.Април.Консумирайте целогодишно в свеж или изсушен вид...

1,00 лв.

ЕСТРАГОН

ЕСТРАГОНМногогодишно изправено растение с вдървено стъбло и зелени листа с горчиво-пикантен вкус. Листата се берат през вегетационния период и се използват за салати, сосове и оцет. 0.3 гр..

3,00 лв.

Кимион

Едногодишно растение с разклонено тънко стебло и сложноперести листа. Цветовете у са бели или бледорозови и формират сенници. Плодовете-семки се използват като подправка, изключително подходяща за месни ястия и различни колбаси...

1,00 лв.

Киселец

Многогодишно тревисто растение отглеждано като най- ранния листен зеленчук. Богат на витамини и минерали, висок около 60 см, със сочни стъбла и листа. Листата са продълговати, дълги 7-15 см, с кисел вкус. От тях се приготвят различни салати и ястия. Може да се консервира и cемената се засяват на постоянно място края на февруари - началото на март разпръснато или на редове с междуредово разстояние 15-20 см и дълбочина 1.5 см. Сеитбена норма: 1.5-2 кг/декКиселецът (Rumex acetosa) е пренесен в Европа от Азия. Отглежда се във всички страни на Европа и Северна Америка. Има селекционирани много сортове. Той е един от най-ранните пролетни зеленчуци. Използват се свежите листа за салати, супи, пюре, гарнитури и като подправка на зеленчукови консерви. Листата са богати с витамини (С, В1, В2, РР, каротин), белтъчни вещества, минерални соли на калия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини.Киселецът е многогодишно растение с месест вретеновиден корен. Листата са цели, копиевидни..

0,90 лв.

КОПРИВА

КОПРИВАМногогодишно растение. Достига височина до 1-2 м през лятото. Листата са зелени, със силно назъбени краища. 1 гр..

3,00 лв.

Копър

Едногодишно студоустойчиво растение с много къс вегетационен период. Достига височина до 100 - 150 см. Стъблото, листата и семената имат специфичен аромат, поради богатото съдържание на етерични масла в тях. Брой семена в 1 г около 800 бр. Засява се: края на м.02 - началото на м.03 и края на м.08 - до м.10. Дълбочина на засяване - 1,5 - 2 см. Засяването става на фитарии (особено подходящо за късния посев), разпръснато или на редове при разстояние между тях 20 см. Засяването може да става поетапно през 7 - 10 дни, с което се осигурява млад и свеж копър продължително време. Семената поникват за 16 - 20 дни при температура 4 - 5°С. Оптималната  температура за растеж е около 16°С...

1,00 лв.

Копър Комон

Едногодишно растение с къс вегетационен период. Нуждае се от умерено поливане и силно слънце. Копърът расте доста бързо и достига височина 100- 150 см. За да се осигурят продължително време свежи растения, засяването може да става поетапно през 7- 10 дни. Засяването става на фитарии разпръснато или на редове при разстояние между тях 20 см. Сеитбена норма- 1, 5 кг/дка. Семена в 1 гр.- 800 бр. Seeding rate- 1,5 kg./dec. ..

1,00 лв.

Кориандър Coriandrum sativum

Едногодишно растение достигащо на височина  50 см. Засяването в началото на април на закрито или директно в земята. Растенията цъфтят през юни, семената узряват месец по-късно. Семената се изсушават и тогава се използват за подправка...

0,90 лв.

КРЕСОН

КРЕСОН Eдногодишно растение с восичина до 60 см. Сее се през цялата година, като в студените месеци се покрива. Месец след сеитбата може да се прибира. Най-ценни са листа /сочни, с пикантен вкус/, които са различни по форма, в зависимост от това, в коя част на растението се намират. Използват се за салати, сандвичи, супи и сосове. 6 гр..

3,00 лв.

Лавандула

Многогодишно медицинско за подправка, ароматично и декоративно растение. Като подправка може да се добавя с чубрица, копър и градински чай към месо и рибни ястия...

1,10 лв.

Лапад

Лападът е многогодишно и лесно за отглеждане тревисто растение. Развива се добре и на сенчести места. На едно място може да се отглежда до 5 години. Презимува успешно. Беритбата започва през април, когато растенията са с 3-4 листа. Обират се само листата с дръжката без да се засяга стъблото. Семената се засяват на постоянно място на края на февуари - началото на март разпръснато или наредове с междуредово разстояние 15 - 20 см и дълбочина 1,5 см.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка..

1,00 лв.

Лимонова трева

Многогодишно растение с тесни и остри листа, достигащо до 120см височина. Използва се предимно нежната сърцевина на стъблата като подправка и билка. Притежава силен лимонов аромат. Подходяща за разнообразни ястия от азиатската кухня, морски дарове, ароматизиране на компоти, чайове при простуда, умора, стрес и др. Влаголюбиво и светлолюбиво растение. Отглежда се на открито само през топлите месеци, а през останалото време в светли и топли помещения над 15С. Засявайте семената Февруари - Март. Опаковка от 0.1гр. В 1 гр. се съдържат 2000 семена...

1,10 лв.

МАЙОРАНА

МАЙОРАНАМногогодишно растение. Листата и цветовете, в свеж и изсушен вид, се използват като подправка за месо и омлети. 1 гр..

3,00 лв.

МАТОЧИНА

МАТОЧИНАМногогодишно растение. Листата са с лимонов аромат, който се съхранява и след изсушаване. Използва се като подправка и за ароматизиране. 1 гр..

3,00 лв.

Микс Българска народна кухня (Магданоз, Копър, Мащерка, Девисил)

Биоразградими дискове със семена за бързо и прецизно засаждане на равни разстояния между семенатаКомбинация от 4 много популярни и широко разпространени в Българската кухня подправки. Предложени под формата на дискове за лесно и безпроблемно засяване в саксия. Те присъстват в рецептите на повечето традиционни български ястия, придавайки им типичен и неповторим вкус..

2,50 лв.

Риган - Origanum vulgare

Риганът се цени заради високото си съдържание на витамин C, A, различни видове минерални соли и танини.Етеричното масло на ригана е много богато на карвакрол (съединение, което научно е доказано, че потиска развитието на бактерии), поради това растението често се нарича "бичът на бактериите".Тази подправка има силно антиксидантно действие. Използват се както цветовете така и цялата надземна част на растението. Едно от основните му предимства е, че може да се използва в свежо и в сушено състояние без това драстично да повлияе на неговите благотворни качества.Риганът намира приложение освен в кулинарията и в медицината, парфюмерийното и козметично производство.Семената от Риган може да засеете директно на постоянно място на пролет в началото на Март до края на Април или да приготвите разсад в полиетиленови или стъклени оранжерии...

0,90 лв.

Семена на Анасон

Анасона е медоносно растение от семейството на копъра, кимиона и кориандъра. Долните листа са цели и назъбени, средните са перести, а горните - силно нарязани. Достига до 50 см. височина. Цветовете са дребни с бял цвят върху дълги дръжки. Плодчетата имат овална форма, леко сплеснати отстрани и са на ивици. Анасонът цъфти през май - юни. След като прецъфти, растението се навързва на снопчета, които се оставят да висят докато плодчетата узреят напълно. Те съдържат голямо количествоетерични масла и мазнини. Анасонът трябва да се съхранява на сухо и тъмно място.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка. В 1 гр. има приблизително 750 бр. семена..

1,00 лв.

Семена на АРТИШОК ВИОЛЕТОВ РАНЕН

АРТИШОК ВИОЛЕТОВ РАНЕНСредно ранен сорт. Здраво растение, образуващо средни по големина виолетови цветни кошнички /глави/ без бодли с нежни и месести листа.2.5 гр..

3,00 лв.

Семена на Босилек (Микс от Босилеци)

Смес от средно ранни сортове босилек с различно оцветени листа, интензивни вкусове и аромати. Лесни за отглеждане. Подходящи са за сандъци.13/11 - Босилек Едър сладък за саксии13/9 - Босилек Тайландски13/10 - Босилек Червен рубин13/14 - Босилек Тъмнозелена топка13/18 - Босилек Мехурест Неаполитански13/13 - Босилек Лимонов13/3 - Босилек Салатни листа13/2 - Босилек Италиански класически13/1 - Босилек Зелена ниска топка13/5 - Босилек Тъмен опал13/12 - Босилек Канелен13/4 - Босилек Зелен с малки листа..

4,50 лв.

Семена на Босилек Зелена Топка

Средноранно храстовидно растение във формата на топка с малки много ароматни листа. Лесно за отглеждане, особено в сандъци...

3,00 лв.

Семена на Валериана

Средноранен сорт. Растение със средни размери и плътни дръжки. Устойчиво на ниски температури...

2,00 лв.

Семена на Девисил

Многогодишно  растение. Аромата на листата му е подобен на целината. Употребява се за салати и ястия. Бере се през Юни и Юли. Листата му могат да се използват вместо магданоз...

3,00 лв.

Семена на Джоджен

Джодженът е многогодишно растение с височина до 1м.Цъфти в розово или бяло. Преди цветовете да са се разтворили напълно, се бере за сушена подправка. Има специфичен, силен аромат. При готвене се използва в суров вид или сушен. Подходящ е за супи и яхнии, за ястия от боб, леща, грах, свинско, телешко и агнешко месо.Има стимулиращо и ободряващо действие. С маслото от джоджен (градинска мента) се правят масажи, които облекчават главоболието, мигрената и намаляват стреса.Засявайте семената от м.Април до м.Юли на дълбочина около 0.5см. Кълни за 20-30 дни.В 1 гр се съдържат около 2000 семена...

1,00 лв.

Семена на Диск - 6 Вида Подправки

Подправки - 6 ВидаБосилек, Магданоз, Лучена Трева, Мащерка, Кориандър, Див КервизПоставете диска със семената в добре обработена и наторена почва на дълбочина 1-2 см, покрийте с тънък слой почва и полейте. Разпадането на лентата освобождава енергия, която позволява на семената да поникнат и да се развият.ПоставетеПокрийтеПолейте..

4,50 лв.

Семена на екзотичен босилек канела - Ocimum basilicum

Това изключително ароматно растение е многогодишно и притежава характерен канелен аромат, който се дължи на специфичното вещество - метил цинамат. Веществото се съдържа и в канелата като придава нейния специфичен вкус и аромат. Метил цинамата е и едно от веществата, за които се смята, че потиска растежа на някои от опасните за човека бактерии (Escherichia coli, Shigella species, Salmonella species, Staphylococcus aureus и др. Характерно за канеления босилек е, че неговите листа са малко по-тесни, леко са назъбени, лъскави са с наситено зелен цвят. Стъблата на растението са тъмнолилави и също силно ароматни. Освен специфичния наситен аромат босилека има и пикантен вкус. Канеления босилек не е взискателен вид. Предпочита дълбоки плодородни почви, които са добре дренирани. Засейте семената на слънчево място, защото растението е светлолюбиво, въпреки че понася частично засенчване...

0,90 лв.

Семена на Естрагон

Естрагонът (Artemisia dracunculus) принадлежи към клас Двусемеделни и семейство Сложноцветни (Asteraceae). Буквално в превод от латински език, думата „dracunculus” означава драконче. Името на естрагона не случайно е свързано с дракона, защото се смята, че може да лекува при ухапване от змия, а също така самите корени на растението имат дълга и змиевидна форма.Смята се,  че подправката произхожда от Монголия, Китай, Сибир и Япония, тъй като там вирее свободно. Едва през 16 век започва да се употрябява и масово в Европа. Подправката достига 120 см височина и има зеленикави издължени листа.По състав, естрагонът е богат на етерични масла, витамини, калций, магнезий, калий, желязо, флавоноиди и др. полезни вещества. Растението е зимоустойчиво и е добре семената на естрагона да засеете на слънчеви места с влажна богата на хранителни вещества почва. Разстоянието между отделните растения е добре да бъде 30 см...

1,00 лв.

Семена на Каперси

Многогодишно слънцелюбиво растение. Има плътни листа и големи розово-бели цветове. Плодовете му са пъпките, които се използват за подправка...

3,00 лв.

Семена на Киселец

Многогодишно тревисто растение. Листата се използват като подправка при приготвяне на ястия и салати, пюрета и супи. Перфектен за отглеждане в градина. Семена на киселец могат да се засяват и в саксии на балкона. Студоустойчиво растение. Развива се на добре обработени и плодородни почви. Употребява се при авитаминоза, пролетна умора, кожни обриви и лишеи, диария и дизинтерия. Увеличава обмяната на веществата, засилва апетита, действа пикочогонно, усилва храносмилането...

1,00 лв.

Семена на Кориандър

Едногодишно растение с височина 60 см. Сее се рано на пролет. Листата се използват като подправка..

3,00 лв.

Семена на Лавандула

Многогодишно слънцелюбиво растение. Използват се неговите цветове в изсушен вид за ароматизиране на помещения и като билка.Информация за отглеждането на Лавандулата..

3,00 лв.

Семена на Лапад Широколистен

Посейте във фин компост. Поддържайте оптимална влажност и температура около 15-20°C. Семената поникват за 7-14 дни. Растенията се разсаждат на постоянно място в саксии, сандъчета или лехи. Многогодишно растение с остър свеж вкус, използва като спанак, за супи, салати. Има много високо съдържание на витамин С. Редовно премахвайте цветоносните стъбла за да стимулирате растеж на повече листа...

1,10 лв.

Семена на Левурда, Мечи лук, Див чесън

Многогодишно луковично растение с продълговата, около 1 см дебела, единична луковица.Расте из сенчестите широколистни гори докъм 1200 м надморска височина из цялата страна.Народа го нарича Мечи лук, защото мечките след зимния си сън го търсят, за да си пречистят с него стомаха, червата и кръвта.Достига височина 20-40см.Листата му са елипсовидни, свежозелени, лъскави, подони на тези на момината сълза.Цялото растение е ядливо и се използва като подправка и мощно лечебно средство.Притежава лек и ненатрапчив чеснов мирис.Идеална подправка към салати, супи и други ястияНе е препоръчително да се взема при гастрит, язва, ниско кръвно.Засявайте семената м.февруари - м.март за разсад или директно - м.септември - октомври на дълбочина 2,5-3смРазсадете на разстояние 50х30смОпаковка от 0.5гр В 1гр се съдържат около 150 семена..

1,00 лв.

Семена на Лучена Трева

Едногодишно растение. Бере се щом растението достигне 20-25 см. Листата се използват пресни, като подправка за салати, месо, риба и супи. Има вкус малко по деликатен от този на лука...

3,00 лв.

Семена на Майорана

Едногодишно растение. Използва се цялата надземна част като билка и подправка за приготвянето на месни ястия, супи и сосове. Подходящо за отглеждане в саксия. Високо до 30см. обича слънчево местоположение. Разстояние между растенията 15см. Засява се вътре през март или навън след като отмине опасността от застудяване. Семената се покриват с фина пръст. Покълва за около 2 седмици в зависимост от климата и почвата. Растението е топлолюбиво и сухоустойчиво, но след разсаждането се нуждае от обилно поливане. Прибира се при сухи слънчеви дни непосредствено преди цъфтежа като се изрязва цялата надземна част. Суши се на китки на сянка за да запази цвета си и високото съдържание на ароматни вещества. ..

1,00 лв.

Семена на Мащерка

Мащерката е една от най-широко използваните билки у нас.Използва се и като подправка.Тя е многогодишно растение, което расте на туфи и предпочита каменисти почви и е широко разпространена у нас.Може да достигне до 20-40 см. височина.Събират се стъблата с цветовете и листенцата по време на цъфтежа - м.Май и м.Юли и се сушат на сенчесто и проветриво място.Използва се предимно изсушена, като листата и цветът се оронва и стеблата се отстраняват, защото съдържат повече танин и придават стипчив вкус.Листата на прясната мащерка може да се използват в доматена салата, зелена салата или шопска. Слагайте не-повече от половин чаена лъжичка мащерка за цялото количество за да не добие салатата горчив вкус.Мащерката се използва за подправка за супи, салати, сосове, за плънки и маринати за месо и риба. Особено е подходяща за ароматизиране на птиче, агнешко и телешко месо и при готвене на дивеч.Засявайте семената от м.Март до м.Май на дълбочина не повече от 0.5см. Кълни за 15-21 дни.Разсажда се Май-Юн..

0,90 лв.

Семена на Мащерка

Многогодишно вечнозелено растение. Бере се от пролетта до есента. Малките ароматни листа се употребяват като подправка за месо и риба...

3,00 лв.

Семена на Медицински Невен

Многогодишно растение, отглеждано като много полезна билка или красиво цвете. Цветовете му са обагрени в наситено жълт до оранжево-жълт цвят. Събират се, когато изцяло разцъфнат и се сушат на стайна температура. Щом са напълно сухи и се чупят, са готови за съхранение, в противен случай ще мухлясат. Невенът има противомикробно, прочистващо и противоалергично действие. Ядлив е и може да се добавя към салати и гарнитури. Лесно се отглежда, не е взискателен, но вирее най-добре на слънчево място и богата, рохкава почва. Не понася много ниски температури и жеги. Нуждае се от редовно напояване. Може да се отглежда и в саксия...

1,10 лв.

Семена на Мента

Многогодишно лесно за отглеждане растение. Има много характерен аромат. Използва се като подправка и билка...

3,00 лв.