Семена на син Алабаш

Свежият вкус на синия Алабаш настърган на салата или фино нарязан на тънки пръчици е сред любимите на всички, които обичат репи и зеле. На латински зеленчукът е известен като Brassica oleracea var. Gongylodes.

Зеленчукът все още е подминаван за съжаление от градинарите като култура, която могат да отглеждат в двора си. Сигурно и Вие се питате защо се получава така. Отговорът е много лесен – изключителните полезни качества на алабаша са не особено популярни. Този диетичен зеленчук има високо съдържание на фибри, богат е на витамините С и В6, калий и има нисък гликемичен товар. Алабашът съдържа и вещество, което има антитуморен ефект.

Изключително диетичен. Този късен сорт алабаш е крехък и ароматен и подходящ за консумация от хора, които са на диета. Зеленчукът не съдържа мазнини, холестерол и е нискокалоричен, а има по-висока хранителна стойност от главестото зеле. Едрите плоско-кръгли стъблоплоди са подходящи за съхранение до един месец след напълно узряване. Алабаш сорт Деликатесен син е устойчив на нацепване, а виолетово-синкавите му плодове могат да достигнат тегло около 250 – 350 гр.

Зеленчукът произхожда от Европа и има вегетация около 150 – 160 дни. Алабашът е известен като Kohlrabi (зеле и ряпа). Най-вкусен е, когато се яде пресен в свежо състояние.

С консумацията на алабаш трябва да внимават хора, които имат проблеми със щитовидната жлеза.

Сеитбена норма За насаждения от един декар на синия Алабаш, ще са Ви необходими около 60 – 70 грама.
Срок на засяване За ранно производство засейте семената между 15 – 20 февруари. За късно производство на Алабаша е добре да се спази срока 5 – 15 юни. Дълбочината на засяване не трябва да надвишава повече от 1,5 – 2 сантиметра. Късното производство се предпочита, понеже стъблоплодите стават много по-вкусни и са по-трайни от гледна точка на това, че готовата продукция се съхранява в по-хладно време. Не допускайте обаче да замръзват стъблоплодите!
Срок на разсаждане Разсаждането на деликатесния син алабаш при ранно производство се прави между периода края на месец Март и началото на Юни. При късно производство средата на Юли е момента, от който можете да разсаждате.
Период на плодоносене - Вид отглеждане Най-добре алабашът вирее при температури между 18 – 22 градуса по Целзий, както и освен че предпочита по-хладното време, по-влажните условия също са от особена важност за доброто му развитие. Семената на Алабашите можете да засеете чрез директна сеитба (за късно производство) или чрез разсад при раното производство.
Разстояние едно от друго Оставете между отделните растения по 30 см.
Плодове Годните за консумация части на алабаша са стъблоплодите (гулия). Въпреки, че го сравняват с репите неговата ядлива част не се намира под земята. Сферичната част представлява издуване на стъблото му над повърхността на почвата. Вкусът на алабаш син деликатесен не е толкова остър, както на ряпата. Плодовете му са по-сладки на вкус. Над плодовете си, той формира листа, които са широки и имат тъмнозелен цвят.
Брой семена в 1 грам В 1 грам можете да намерите около 300 – 350 броя от неговите семена.

Напишете коментар

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Семена на син Алабаш

  • Прегледано: 2271
  • Код на продукта : Син Алабаш
  • Наличност : В наличност
  • 1,00 лв.

Възможни опции